Holland kárpótlás a deportálások túlélőinek

Kártérítést fizet a holland állami vasúttársaság (NS) a második világháború alatti deportálásokban játszott szerepe miatt, több tízmillió eurót fognak elosztani a holokauszttúlélők és hozzátartozóik között — jelentette be a vállalat.

A társaság közleménye szerint „sok tízmillió eurót” különítettek el a náci koncentrációs táborokba szállított, főként zsidó és roma áldozatok, illetve a rokonaik számára.

A még életben lévő nagyjából ötszáz túlélő fejenként 15 ezer eurót, az özvegyek 7500 eurót, az áldozatok gyerekei 5000 eurót fognak kapni.

Mint írták, a közreműködés a zsidók deportálásában „fekete lap a cég történetében”.

Holocaust Survivor Testimonies: The Netherlands

Holocaust survivors describe their experiences in the Netherlands under the Nazi occupation. The video is an excerpt from the film „Holland- Jewish Life in t…

„Lehetetlen olyan pénzösszeget meghatározni, amely akár minimálisan is kárpótolhatna az érintettek szenvedéséért” — szögezte le Job Cohen, a tavaly felállított kompenzációs bizottság vezetője.

A második világháború alatt mintegy 100 ezer holland zsidó, az ország zsidó közösségének 70 százaléka veszett oda. Többségüket elhurcolták, majd koncentrációs és megsemmisítő táborokban ölték meg. A városokban összegyűjtött, deportálásra kijelölt áldozatokat Hollandián belül vonattal szállították tranzittáborokba, ahonnan aztán tovább vitték őket a haláltáborokba.