Oroszország megkezdi az Sz-400-as légvédelmi rendszerek leszállítását Törökországnak

Oroszország júliusban kezdi meg az Sz-400-as típusú légvédelmi rendszerek leszállítását Törökországnak — jelentette ki Alekszandr Mihejev, az orosz haditechnikát exportáló Roszoboronekszport állami vállalat vezetője kedden az Interfax hírügynökségnek az MTI szerint.

Hasonlóképpen nyilatkozott az Anadolu török hírügynökségnek a nap folyamán Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Mihejev elmondta, hogy a török fél már készül az orosz haditechnika fogadására, és török katonai szakemberek megkapták a rendszer kezeléséhez szükséges kiképzést.

Július folyamán korábban Szergej Csemezov, a fejlett technológia kivitelére szakosodott Rosztyeh orosz állami vállalat vezetője közölte, hogy Törökország az Sz-400-asokért a foglalót már kifizette, és elköltötte a rakétarendszer vásárlására kapott hitelt is.

Ankara négy Sz-400-as típusú, nagy hatótávolságú légvédelmi egység beszerzését határozta el, 2,5 milliárd dollárért. Hulusi Akar török védelmi miniszter márciusban azt közölte, hogy a fegyverek telepítése októberben veszi kezdetét Törökországban.

Kay Bailey Hutchison, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kedden Brüsszelben megismételte, hogy Ankara lemondhat az amerikai lopakodó F-35-ös harci gépek beszerzéséről, ha orosz légvédelmi rendszert vásárol.