A Google megakadályozná, hogy Trumpot újraválasszák

Legalábbis ez derül ki egy kiszivárogtatott felvételből, amin egy Google vezető elmondja: mindent megtesznek, hogy megakadályozzanak egy újabb „Trump szituációt.”

A Project Veritas nyilvánosságra hozott egy rejtett kamerás videót, amelyben a Google egyik vezetője, Jen Gennai szerepel. A hölgy a vezetője a „Responsible Innovation” (Felelősségteljes Fejlesztés) csoportnak, ami a mesterséges intelligencia felelősségteljes használatát ellenőrzi – számolt be a Daily Wire.

Gennai kifejtette a cég nézeteit a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban a Project Veritas álruhás riportereinek:

„Az emberek nem húzták meg a vonalat, nem hajlandóak meghatározni mi a helyes, mi a kiegyenlített, ezért indítottuk el az AI alapelveinket. Úgy voltunk vele, mi nagy cég vagyunk, majd mi meghúzzuk a vonalat.”

„Az emberek, akik erre az elnökre szavaztak, máshogy határozzák meg, hogy mi a helyes, és nem azonos a definíciónk” – fejtette ki a Google magas rangú alkalmazottja, aki saját magát a Twitteren úgy határozza meg, mint akinek célja „az etika és igazság előremozdítása a technológiában és a sokszínűség létrehozása a munkacsoportokban.” Utóbbival nyilván nem gondolati sokszínűségre utalt.

Gennai szerint a Google arra próbálja nevelni az algoritmust, hogy megelőzzön egy újabb „Trump helyzetet.” Arról, hogy az egyre népszerűbb demokrata jelölt, Elizabeth Warren feldarabolná a Google-t így nyilatkozott: „Nagyon szeretem Warrent, de teljesen tévúton jár. Nem lenne akkor jobb a helyzet, sőt. A kisebb cégeknek nincs annyi erőforrásuk, mint nekünk. Ha rábízzák a kis cégekre, hogy megakadályozzák Trumpot, azok nem lesznek rá képesek.”

A 2016-os választásokról így nyilatkozott:

„Mindnyájan megszívtuk 2016-ban. Nem csak mi, az emberek is megszívták, a média is megszívta, mindenki megszívta és mi azonnal azon gondolkoztunk, hogy mi történhetett és hogyan tudjuk megakadályozni, hogy újra megtörténjen. Elkezdtük tanítani az algoritmusunkat, hogy ha 2016 újra megtörténne, a végeredmény még mindig ugyanaz lenne-e? (sic!)”

Egy névtelen Google-dolgozó a Project Veritasnak elmondta, hogy a cég mesterséges intelligenciáját arra próbálják megtanítani, hogy megállapítsa, mi a helyes. A bennfentes szerint ez csak egy újabb eszköz, amivel a Google a saját politikai programját próbálja elsegíteni: „Újradefiniálják a valóságot annak alapján, amit ők helyesnek gondolnak és annak alapján, amit ők akarnak, ami az ő politikai céljaiknak megfelelő.”

Az interjún és a Google-dolgozó nyilatkozatán kívül a Project Veritas hozzájutott cégen belüli titkos dokumentumokhoz is. A papírok azt bizonyítják, hogy a Google szándékosan előnyben részesít bizonyos oldalakat, amelyek szerinte megfelelően értelmezik a tényeket.

A Google tulajdonában levő YouTube már le is törölte a leleplező videót.

Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

Az elnök szerint 2016-ban „korrupt és romos állapotban lévő politikai rendszert” örökölt, de helyreállította azt a lincolni elvet, miszerint a kormány a népből vétetett, a nép választotta és a népért dolgozik.