102 évesen elhunyt a fogamzásgátló tabletta magyar-zsidó származású feltalálója

George Rosenkranz egy gyógyszerész cég vezetőjeként vonult nyugdíjba, majd élete utolsó negyven évét a bridge-nek szentelte. 

Rosenkranz két másik kémikussal szintetizálta a progeszteront, ami a szájon át bevehető fogamzásgátlótabletta legfontosabb hozzávalója lett.

A Norethindrone-t, amit a három kémikus fejlesztett eleinte a meddőség kezelésére használták. Öt év próba után derült ki, hogy pontosan a termékenységet akadályozza a szer és fogamzásgátló hatása van – számolt be a The New York Timesra hivatkozva a JTA.

George Rosenkranz és felesége Edith, Forrás: Wikimedia commons

Rosenkranz Magyarországon született, Svájcban szerzett diplomát 1940-ben, majd Kubába menekült. A háború után Mexikó állampolgára lett és ott lett a Syntex Corp gyógyszergyártó cég laboratóriumának vezetője.

Később ő lett a Syntex ügyvezető igazgatója, ami egy nagy nemzetközi gyógyszergyártó céggé nőtte ki magát.

Rosenkranz 1981-ben vonult vissza, karrierje során több száz orvosi cikket írt és 150 szabadalom fűződik a nevéhez.

A kémikus kiváló bridge kártyajátékos is volt, több tucat észak-amerikai bajnokságot megnyert, 15 könyvet is megjelentett a játékról.

Felesége Edith szintén kiváló játékos volt, akit 1984-ben egy bridge bajnokságról elraboltak. Rosenkranz ugyan kifizette az egymilliós váltságdíjat, de az FBI sikeresen elfogta a rablókat és a pénzt is visszaszerezték.

Rosenkranzot felesége, három fia és kilenc unokája gyászolja.