Újabb Mengele-túlélők története tart a sikerlisták felé

Alig néhányan élnek dr. Mengele kísérleteinek elszenvedői közül. Most azonban két különleges ember története vár felfedezésre. Mindketten magyar származású túlélők.

Az egyik a négy koncentrációs tábort megjárt Stern Rózsa Ibolya, akit Csehszlovákiából hurcoltak el, és hetven évvel a történtek után egy nemrég megjelent könyvben mesélte el történetét. Emlékeiből A Mengele-lány címmel Veronika H. Tóth újságíró írt regényt.

„Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték. És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van”

fogalmazott a a regény főhőse.

A halál angyalának is nevezett, élete végéig Brazíliában bujkáló Josef Mengele embertelen kegyetlenséggel végzett kísérleteket az Auschwitzba hurcolt foglyokon, különös tekintettel az ikrekre, illetve a valamilyen rendellenességgel rendelkezőkre. A becslések szerint körülbelül 1500 ikerpáron végzett kísérleteket, közülük csak 200-an élték túl ezeket.

Fotó: Wikipedia

Az egyik ilyen Eva Mozes Kor, aki Erdélyből került a nácik halálgyárába, de óriási szerencse és élni akarás árán megmenekült a biztosnak hitt halálból. Nemzetközi viszonylatban ő ma az egyik legjobban ismert túlélője Mengele ikreken végzett kísérleteinek. A róla készült tavalyi dokumentumfilm sorra nyeri az amerikai fesztiválokat. Épp a múlt héten zsebelt be egy újabb regionális elismerést, az 53. Gabriel-díjat.

I Survived The Holocaust Twin Experiments

Never forget To donate to the CANDLES Holocaust Museum click here: https://candlesholocaustmuseum.org/contribute/donate-online.htmlCheck out more awesome vid…