Adományból próbálják megvédeni a zsidókat Malmőben

Többen sajnálatosnak nevezték azt a tényt, hogy a közösség ilyesmire szorul.

Több mint 4 millió dollárt ajánlott fel a Malmőben élő zsidóság biztonsági helyzetének megerősítésére két filantróp — derül ki a The Jerusalem Post írásából.

A zsidó származású Lennart Blecher, és nem zsidó társa, Dan Olofsson arról számolt be a médiának, hogy tettükkel „reményt” szeretnének adni a helyi közösség számára, hogy érezzék:

„ha a politikusok nem is akarnak tenni értük, vannak, akik készek kiállni mellettük”.

A bejelentést követően többen hangot adtak annak a véleményüknek is, miszerint sajnálatos, hogy a közösség adományokra szorul biztonságának fenntartásához — ahelyett, hogy a helyi vezetés biztosítaná azt számukra.

Malmö lakosságának egyharmada ma muzulmán országokból származik, és évente több tucat antiszemita incidenst követnek el a városban élő pár száz zsidó lakossal szemben.

Május 1-jén pedig egy demonstráción a „cionizmus szétzúzásáról” skandáltak a svéd kormánypárt támogatói, akik Malmö korábbi polgármesterének vezetésével vonultak fel.

„Felfoghatatlan, miért a zsidó közösség tagjainak kellene finanszírozniuk az alapvető biztonsági intézkedéseket ahhoz, hogy megvédjék magukat a támadásokkal szemben” — írta Sofia Nerbrand svéd újságírónő nyílt levelében, aki szerint

„ez az állam és önkormányzat alapvető feladatai közé tartozna”.