A horvátok holokauszt-emlékművet építenének, de a Zsidó Világkongresszus tiltakozik

Zágráb vezetése a városközpontban szeretné felállítani az emlékművet, de a zsidó szervezetek nem örülnek a tervezetnek.

Június elején döntött úgy a zágrábi városi közgyűlés, hogy emlékművet emelnek a holokauszt 6 millió zsidó áldozatának tiszteletére. A döntés váratlan tiltakozást eredményezett.

A Zsidó Világkongresszus szerint az összes áldozatnak emelt emlékmű figyelmen kívül hagyja a horvát usztasák szerepét a holokausztban. Az 1941 és 1945 között létező független Horvátországot a németekkel szövetséges fasiszta usztasa párt vezette, amelynek élén a nácibarát Ante Pavelić állt.

Ante Pavelić találkozik Adolf Hitlerrel, Forrás: Wikimedia Commons

Az usztasa párt első számú üldözöttei a szerbek voltak, akiket a párt csak „ortodox horvátoknak” tartott. A párt erőltetett katolizálást igyekezett végrehajtani. Akit rendszerellenesnek tartottak, azokat koncentrációs táborokba szállították.

A horvát államban 29-30 ezer zsidót gyilkoltak meg, akiknek 75%-ával a horvátok végeztek.

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder így nyilatkozott: „A horvát hatóságok újra és újra megpróbálják újraírni a múltat, és fel akarják menteni az usztasa államot, ami vitathatatlanul bűnrészes volt a zsidók, a romák és a szerbek brutális legyilkolásában”.

Szerinte egy ilyen emlékmű „a történelem torzítása és sértő azon férfiakra, nőkre és gyermekekre nézve, akik meghaltak”.

Lauder arra szólította fel a városvezetést, hogy a zsidó közösséggel együtt kezdjék elölről a tervezést.

A Zágrábi Zsidó Közösség is nyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban. Az elnök Ognjen Kraus szégyenteljesnek nevezte a tervezetet.

A horvátországi zsidóság 1500 főre tehető, akik nagy része Zágrábban él.