Leköpték és megfenyegették a hamburgi főrabbit

Shlomo Bisritzky rabbit és a helyi zsidó közösség egyik vezetőjét csütörtök délután a városháza előtt, a rendőrök szeme láttára inzultálta egy marokkói férfi.

Az antiszemita támadásra a főrabbi az Abendblatt.de német híroldalnak a következőképp emlékezett vissza:

„Eliezer Noe és én éppen kifelé tartottunk az eseményről Peter Tschentscher polgármesterrel, és ahogy ki akartunk lépni a városházáról egy férfi odajött hozzánk, sálommal köszönt, majd fenyegetésnek tűnő kijelentéseket tett. Amikor megfordultunk, hogy megkérdezzük erről, a pólója alá nyúlt, és egy késnek látszó tárgyat húzott elő, majd folytatta szóbeli fenyegetésünket.”

Az elkövető ezután egy öngyújtót is elővett, és elindult a zsidó vezetők irányába, majd gyalázni és köpködni kezdte őket.

„Lefotóztam a mobilommal és azonnal a néhány méterre álló rendőrökhöz futottam.”

— emlékszik vissza Bistritzky rabbi a történtekre.

Egy rendőrnek végül heves dulakodás után sikerült őrizetbe vennie a félig arabul, félig németül kommunikáló 45 éves marokkói származású támadót a városháza bejáratánál.

„A bilincsek ellenére a férfi továbbra is köpködött”

— nyilatkozta Daniel Ritterskamp rendőrségi szóvivő.

A hamburgi zsidó közösség határozottan elítélte az antiszemita incidenst, és megköszönte a rendőrségnek a gyors és hatékony közbelépést.

Bistritzky főrabbi kijelentette, nem gondolta volna, hogy Hamburgban ilyen lehetséges, de az sem jó jel, hogy a támadót két órás őrizet után elengedték a hatóságok.