Kiemelt uniós pozícióhoz juthatnak a V4-ek

Az Európai Unió négy kulcspozíciója közül egyet jó eséllyel a visegrádi országok tölthetnek majd be az EU küszöbön álló tisztújításakor.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a szövetség a szlovák Maros Sefcovic vagy a lengyel Krzysztof Szczerski jelölését ambicionálná. Egyikükből hamarosan akár az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is lehet — értesült a Magyar Nemzet. Az európai parlamenti választásokon megerősödött V4-ek ugyanis megkerülhetetlen tényezővé váltak az unióban, ahol eddig a fontos kérdésekben jellemzően Berlin és Párizs döntött.

Egységes fellépés azonban úgy tűnik, legalább egy kérdésben, az un. klímasemlegesség ügyében már nem várható a V4-es tagországoktól — írja a 444.hu. Mindeddig úgy tűnt, hogy az Európai Bizottság tavaly őszi célkitűzése, amelynek értelmében Európának 2050-re klímasemlegessé kellene válnia, azaz addigra a felmelegedést okozó anyagok kibocsájtását nullára szükséges csökkenteni a tagországokban, a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) egységes elutasítása miatt bajosan fog megvalósulni. Csakhogy az utóbbi napokban Magyarország és Szlovákia is jelezte, hogy vezetőik megszavazzák a határozatot. A héten ezzel a 28-ból 22-re nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek támogatják az ambiciózus tervet.