3000 éves figyelőtornyot tártak fel az IDF ejtőernyősei

Történészek és régészek az izraeli hadsereg 150 tagjával közösen dolgoztak a történelmi ásatásokon.

Ezékiás királyságának korából származó, csaknem 3000 éves kilátótornyot tárták fel Izrael déli részén egy IDF ejtőernyős bázis helyszínén — írja a The Jerusalem Post.

A több mint öt méter magas tornyot a kornak megfelelően stratégiai célokra használták: megfigyelésre és az ellenségekkel kapcsolatos feladatok kommunikációjához. Így például időjárástól függően, hol füsttel, hol pedig tűzzel adtak jeleket egymásnak a filiszteusokkal szembeni harcokban is

— mondták az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársai, akik a az Izraeli Nemzeti Parkok Hivatalával és a Védelmi Minisztériummal közösen vettek részt a programban .

Az IDF-nek 2014 óta ez volt immár a nyolcadik régészeti közreműködése olyan projektekben, amelyek  történelmi perspektívát kínálnak és érzelmi többletet biztosítanak az Izrael védelmére felesküdött katonáknak a feladataik ellátásához.
Az IDF Izrael sokszínű népességének olvasztótégelyeként egyedülálló találkozóhely az ország minden részéről érkező emberek számára, amely a környezetvédelmi tevékenységek révén erősebb tudatosságot teremt bennük a természet és az izraeli örökség megóvásával kapcsolatban — emelte ki a programban résztvevő egyik IDF tiszt, Guy Saly.
A földdel való kapcsolat, és az, hogy a múltban itt már voltak zsidó harcosok, a küldetés érzetével tölt el. Mindehhez hozzájön még az is, hogy ez az a hely, ahol a katonai műveleteket végeztük. Olyan érzés, mintha visszaadnánk valamit.
— fogalmazott Roi Ofir alezredes, az ejtőernyős dandár parancsnoka.