Rács mögé kerül két neonáci Angliában

Mindkét lengyel származású fiatalember a neonáci Sonnenkrieg hadosztály, az amerikai Atomwaffen hadosztály brit megfelelőjének a tagja volt — írja az Euronews.

A leedsi Michal Szewczuk (19) 4 évet és 3 hónapot, londoni cinkosa, Oskar Dunn-Koczorowski(18) pedig 18 hónapot fog a rácsok mögött tölteni terrorizmus többszörös támogatása miatt.

Michal Szewczuk néhány hónappal Harry és az afroamerikai édesanyától származó Meghan Markle esküvője előtt egy fényképet osztott meg, amelyen egy vérrel borított háttér előtt a herceg fejéhez egy fegyvert illesztettek. A félreértések elkerülése érdekében még azt is odabiggyesztették, hogy „Viszontlátásra, fajod árulója!”

Mindkét tettes elismerte bűnösségét, amit Szewczuk még azzal is tetézett, hogy a brit terrorelhárítás terrorista anyagát talált birtokában.

„Dunn-Koczorowski és Szewczuk egyértelműen a közösség többségénél magasabb rendűnek tartotta magát. Meggyőződésük volt, hogy nézetüket ki kell fejteniük, és másokat kioktatniuk”

– nyilatkozta róluk Martin Snowden, az észak-kelet angliai terrorelhárítás vezető nyomozója.

A BBC szerint ezekhez a neonáci csoportokhoz több gyilkosság is köthető. Riporterük felkereste az egyik áldozat, az amerikai Blaze Bernstein szüleit, akit a gyanú szerint az Atomwaffen egyik tagja ölt meg gyűlöletből – feltehetően azért, mert meleg volt, ráadásul zsidó.

Blaze apja, Gideon azt nyilatkozta:

„Ha ez velünk megtörténhetett, akkor bárhol a világon megtörténhet”.

A teljes cikk itt olvasható:

Súlyos büntetést kapott két neonáci Nagy-Britanniában

A leedsi Michal Szewczuk 4 évet és 3 hónapot , londoni cinkosa, Oskar Dunn-Koczorowski pedig fog a rácsok mögött tölteni. Az első 19, a második 18 éves. Mindketten lengyel származásúak. És mindketten a neonáci Sonnenkrieg hadosztály, az amerikai Atomwaffen hadosztály brit megfelelőjének voltak a tagjai.