Leradírozta Izraelt a térképről egy új-zélandi kormányzati honlap

A bevándorlási hivatal saját oldalán a mai Izrael teljes területét Palesztinaként tüntette fel, amelynek kijelölt fővárosa Kelet-Jeruzsálem — írja a The Times of Israel a JTA jelentése nyomán. 

Az új-zélandi bevándorlási hivatal, vagyis egy hivatalos kormányzati szerv honlapján volt látható az a tájékoztató kiadvány, amely Izrael nélkül mutatta be a Közel-Keletet.

Az új-zélandi Izrael Intézet a térkép visszavonására szólította fel a hivatalt.

„A legnyilvánvalóbb hiba az, hogy a modern kori Izrael egész területét «Palesztinaként» jelöli a térkép. Ez nagyon ellenséges. Azzal egyenértékű, mintha az Nagy-Britanniát Skócia és Wales nélkül adnák meg, és az egészre Angliaként hivatkoznának”

— mondta Ashley Church, az intézet igazgatója.

fotó: The Times of Israel

A tájékoztató kiadvány palesztin bevándorlók számára készült, Kelet-Jeruzsálemet pedig a Palesztin állam kijelölt fővárosának nevezi. A szövegben nincs utalás a palesztin terrorizmusra, említik viszont Izraelt, mint a palesztinok jelentős elnyomóját.

Az oldal szintén megemlíti, hogy Izrael gazdasági szankciókat és blokádot tart fent Gázával szemben, további magyarázat azonban nincs. Izrael, Egyiptommal közösen tartja blokád alatt a Gázai övezetet, hogy megakadályozza az Izrael elpusztítására felesküdött Hamász fegyverhez jutását — írja a lap.

„Bevándorlási miniszterünknek sürgősen elnézést kell kérnie az ellenséges térképért, és meg kell erősítenie, hogy mindezek nem a kormány álláspontját tükrözik. A bevándorlási hivatalnak pedig azt kell egyértelművé tennie, hogy a weboldal nem a minisztérium nézeteit tükrözi, és ki kell vizsgálni a történteket, megtalálni a felelősöket, valamint olyan lépéseket kell hozni, amelyek megakadályozzák, hogy ilyen még egyszer előforduljon”

— fogalmazott Ashley Churc.