A „bölcsek tanácsa” problematikusnak találta Orbán válaszait

A néppárti „bölcsek tanácsának” vezetője szerint aggályosak azok a válaszok, amelyeket Orbán Viktor küldött az Európai Néppártnak (EPP). Herman van Rompuy a belga VRT televízióban beszélt erről.

Az Euronews az Európai Tanács volt elnöke idézi, aki azt mondta:

„Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak”.

No Title

Toekomst van Fidesz binnen EVP? „Wij hebben een vragenlijst gestuurd naar Orban, de antwoorden zijn problematisch”, zegt Herman Van Rompuy. #7dag

A háromtagú „bölcsek tanácsát” az EPP márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek. A belga Herman van Rompuy mellett Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus a tanács tagja.

A Népszava úgy tudja, a magyar kormányfő levelet írt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért kampányol a kormány az EU ellen, azt válaszolta: ők csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Orbán Viktor szerint a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még egyetlen eljárást sem az országgal szemben az Európai Bíróság. Arról is írt, hogy a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, de a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tett említést.

Orbán szerint a szólás-, és véleményszabadság hazai helyzete miatt sem kell aggódni. A kormányfő szerint azt sem lehet állítani, hogy a Magyarországon működő 60 ezer civil szervezet el lenne nyomva, a CEU pedig önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta, különösen a kormány nem.