A „bölcsek tanácsa” problematikusnak találta Orbán válaszait

A néppárti „bölcsek tanácsának” vezetője szerint aggályosak azok a válaszok, amelyeket Orbán Viktor küldött az Európai Néppártnak (EPP). Herman van Rompuy a belga VRT televízióban beszélt erről.

Az Euronews az Európai Tanács volt elnöke idézi, aki azt mondta:

„Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak”.

De Zevende Dag on Twitter: „Toekomst van Fidesz binnen EVP? „Wij hebben een vragenlijst gestuurd naar Orban, de antwoorden zijn problematisch”, zegt Herman Van Rompuy. #7dag / Twitter”

Toekomst van Fidesz binnen EVP? „Wij hebben een vragenlijst gestuurd naar Orban, de antwoorden zijn problematisch”, zegt Herman Van Rompuy. #7dag

A háromtagú „bölcsek tanácsát” az EPP márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek. A belga Herman van Rompuy mellett Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus a tanács tagja.

A Népszava úgy tudja, a magyar kormányfő levelet írt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért kampányol a kormány az EU ellen, azt válaszolta: ők csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Orbán Viktor szerint a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még egyetlen eljárást sem az országgal szemben az Európai Bíróság. Arról is írt, hogy a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, de a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tett említést.

Orbán szerint a szólás-, és véleményszabadság hazai helyzete miatt sem kell aggódni. A kormányfő szerint azt sem lehet állítani, hogy a Magyarországon működő 60 ezer civil szervezet el lenne nyomva, a CEU pedig önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta, különösen a kormány nem.