Ukrán állami történész: ha Izrael tiltakozik a pogromisták méltatása miatt, orosz érdekeket szolgál

Volodimir Vjatorovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója közösségi média oldalán közölte véleményét — írja a European Jewish Congress oldala.

A hazájában neves történész annak kapcsán írt, hogy Izrael és Lengyelország ukrajnai nagykövetei tiltakozásukat fejezték ki, amiért egy ukrán városban egy pogromistát méltattak.

A két nagykövet közös levelet írt Ivano-Frankivszk polgármesterének, amiért ott szobrot avattak Roman Sukevics náci kollaboránsnak, aki az 1940-es évek elején zsidókat és lengyeleket mészárolt embereivel Ukrajnában.

„A levél angolul van, de a lényege akár oroszul is lehetne. Tartalma nem más, mint az orosz propaganda ismétlése az UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) ellen”

— írta Vjatorovics.

Az UPA a második világháború során ellentmondásos tevékenységet fejtett ki, nácik és szovjetek ellen harcoló tagjai mellett zsidókat mészárló vezetői is voltak, mint Sukevics is.

Ebből háború is lehet: Putyin az új ukrán elnököt kóstolgatja

Az a „megjegyzése”, hogy az orosz és az ukrán végül is egy nép, plusz az orosz csapatösszpontosítás Ukrajna határainál semmi jót nem jelez előre. Eperjesi Ildikó elemzése.