Ománi-öböl — Ferenc pápa nyugalomra int

Önmérsékletre és a közel-keleti feszültség csökkentésére szólította fel a feleket vasárnap Ferenc pápa az Ománi-öbölben két tartályhajó ellen elkövetett támadás után, amely megnövelte egy szélesebb körű konfrontáció veszélyének félelmét a térségben.

A 2016-os földrengésben súlyos károkat szenvedett közép-olaszországi Camerinóba látogatva a katolikus egyházfő aggodalmának adott hangot a támadások nyomán kialakult feszültség miatt.

„Mindenkit arra intek, hogy használja a diplomácia eszközét a közeli-keleti konfliktus komplex problémáinak megoldására”

— hangoztatta.

„Megismétlem szívből jövő felhívásomat a nemzetközi közösséghez, hogy minden lehetséges erőfeszítést tegyen meg a párbeszéd és a béke érdekében”

— mondta az általa bemutatott mise után, amelyen több ezren vettek részt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé a tartályhajókat ért incidensért, és Donald Trump amerikai elnök is Iránt okolta.

A londoni külügyminisztérium pénteki közleménye is azt írta, nem hihető, hogy az Ománi-öbölben történt csütörtöki incidensért nem Irán, hanem más állami vagy nem állami hátterű elkövető lehetne felelős.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg vasárnap szintén Iránt okolta a támadásért egy pán-arab napilapnak nyilatkozva.

A két tartályhajó nem messze az iráni partoktól sérült meg az Ománi-öbölben. Beszámolók szerint több robbanás történt a fedélzeten, és mindkét hajón tűz ütött ki.

Az olaszországi Marche térség fekvő Camerino egyetemvárosban tett látogatásán Ferenc pápra fehér tűzoltósisakot viselt, amikor felkereste a földrengésben súlyosan megrongálódott katedrális épületét.

Imádkozott a Madonna szobra előtt, amelynek arcát megrongálta a lehulló törmelék és meglátogatott számos olyan családot, amelyek még mindig ideiglenesen felhúzott épületekben élnek. Felkereste a város azon térségét is, ahová nem léphetnek be az emberek, mert még mindig fennáll az ottani épületek összeomlásának a veszélye.

„Szabotázsdiplomácia”: újabb Öböl-háború a láthatáron?

Amerika hírszerzési jelentésekre és egy most közzétett videóra alapozva állítja: Irán felel az újabb tartályhajók elleni támadásokért is.