Csőbombát dobtak Ráhel sírjára

Az emlékhelynél imádkozók a szivárgó füstre lettek figyelmesek.

Ismeretlen tettesek — ismét — csőbombát dobtak Ráhel sírjára csütörtök este — közölte a Jerusalem Online. A történtek során senki nem sérült meg a betlehemi helyszínen, ami jelenleg a Palesztin Hatóság területén áll.

A sírnál épült emlékhelyben tartózkodó hívők beszámolói szerint arra lettek figyelmesek, hogy füst kezdett el beszivárogni az épületbe.

A Jeruzsálemtől délre fekvő sír régóta szent helyként szolgál a zsidóság számára, és 3 ezer éve rendszeresen gyűlnek össze ott imádkozni — többek között olyan nők is, akik a bibliai Ráhelhez hasonlóan szeretnének kitörni a meddőségből.

A szenthely körüli támadásokról gyakran lehet hallani, és Izrael állama is több biztonsági eszközzel próbálja megvédeni az erőszakos támadóktól.

2015-ben nagy port kavart annak a híre is, mikor kiderült: habár nem tartják számon szent helyként az iszlámban, az UNESCO mégis muszlim helyszínné nyilvánította Ráhel sírját — a pátriárkák hebroni sírjához hasonlóan.

The Tomb of Rachel

Sacred Sightseeing: Kever RachelJoin Rabbi Mordechai Weiss as he tours the Tomb of Rachel in Bethlahem, and discover its history and significance.

A zsidó tradíció szerint Jákob felesége mindig együtt érzett a bajban lévőkkel, és Jákob azért sem a Hebronban lévő pátriárkák sírjánál temette el legkedvesebb feleségét, mert a jövőbe nézve látta, hogy később a zsidó száműzötteknek szükségük lesz majd Ráhel bátorítására és arra, hogy imádkozzon értük Istenhez.