Ne lopj! Pláne egy rabbitól

Egy rabbi mindig a közösségét szolgálja. Akkor is, ha éppen egy visszaeső autófeltörőt kell hatástalanítania.

Terrance Nelson nem első alkalommal próbált feltörni egy autót a New York-i Brooklyn Crown Heights negyedében. A hatóságok előtt régóta ismert bűnöző ezúttal azonban nem várt kellemetlenséggel szembesült.

A Chábád közösség akció közben érte tetten. Élén egy rabbival.

Yossel Mochkin rabbi ugyanis észrevette, amint Nelson éppen a kocsijában matat. Az esti incidens gyorsan véget is ért azzal, hogy a rabbi segélykiáltására a közössége tagjai hamar a helyszínre érkeztek.

Yaacov Behrman on Twitter: „Longtime Crown Heights resident Reb Yossel Mochkin just found known Crown Heights car thief Terrance Nelson in his car. He shouted for help and community members apprehended the suspect and held him until police arrived. pic.twitter.com/1oLti674EE / Twitter”

Longtime Crown Heights resident Reb Yossel Mochkin just found known Crown Heights car thief Terrance Nelson in his car. He shouted for help and community members apprehended the suspect and held him until police arrived. pic.twitter.com/1oLti674EE

A CrownHeights.info beszámolója szerint a zsidók közös erővel tartóztatták fel az afroamerikai elkövetőt, akit fogva tartottak egészen addig, amíg a rendőrség ki nem érkezett. Nelsonnak ez már a sokadik hasonló esete volt.

Brooklyn Crown Heights negyedében évtizedek óta konszolidáltnak mondható a korábbi feszült viszony a afroamerikai és az ortodox zsidó közösség között. A felek között 1991 nyarán — egy véletlen halálos autóbaleset következményeként — olyan ellenséges viszony alakult ki, hogy pár nap alatt több mint 100 embert kellett a rendfenntartóknak őrizetbe venniük.