A szenátor, aki a holokauszt miatt lépett be a katonaságba

Toine Beukeringot gyermekkora óta érdekelte a zsidóság tragédiája, amiben szerinte „szelíd bárányokként” mentek az emberek halálba.

Toine Beukering kedden vált hivatalosan a holland parlament felsőházának tagjává. A jobboldali politikussal szombaton a De Telegraaf című lap közölt interjút, amiben arra is kitért, milyen jelentős hatást gyakoroltak rá azok az ismeretek, amiket fiatalként szerzett a zsidóság történetéről.

„Kisgyerekként egy egész szekrénynyi könyvet elolvastam a holokausztról. Mindig is próbáltam megérteni, hogyan vált egyáltalán lehetségessé ez az egész. Az, hogy a zsidókat — ilyen bátor és harcoló embereket — szelíd bárányok módjára vezették a gázkamrákba. Ez mindig elképesztett”

— idézte szavait a Jewish Telegraphic Agency.

„Igazából sosem találtam választ rá. De számomra egy dolgot jelentett: soha többé. Ezért viseltem 40 éven át egyenruhát, és ezért jártam be a világot”

— tette hozzá a radikális jobboldali Fórum a Demokráciáért Párt (FvD) képviselője.

A bárányos hasonlat kifejtéséhez Beukering hozzátette, hogy nem bántó szándékkal mondta.

„Nos, egy kis ellenállás történt a zsidók részéről. Menekülések és hasonlók. Sok oka volt, de ez egy szomorú történet, amit sosem szabad engedni, hogy megismétlődjön” — fogalmazott a szenátor.

Szavaira Ronny Naftaniel, a Holland Zsidók Központi Szervezetének alelnöke a Facebookon reagált, és hangsúlyozta:

„A zsidók jelentős ellenállást tanúsítottak. Gyakran reménytelen helyzetekben. A ‘szelíd bárányok’ képe pedig egy mítosz.”

Latint idéz és kipában tüntet — Kicsoda Thierry Baudet, a holland populisták új arca?

Thierry Baudet szerint az Unió szörnyű, éljen a demokrácia, vesszen a nemzetek felettiség, és jöjjön egy új európai reneszánsz. Hajdú Tímea írása.