Jeruzsálembe vinné nagykövetségét Moldova egyik kormánya

Pavel Filip korábbi moldovai miniszterelnök leváltott, de még hivatalban lévő kormánya kedden jóváhagyta Moldova izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, ezenkívül telket utalt ki az Egyesült Államok Chisinauban építendő új diplomáciai képviselete számára.

Filip a kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta:

„A döntéseket sürgősséggel hozták meg tekintettel az ország politikai helyzetére … Ezzel a moldovai vezetés adósa volt az Egyesült Államoknak”.

Szavai szerint ezeknek a döntéseknek a meghozatalát Igor Dodon elnök gátolta, akit vasárnap az alkotmánybíróság felmentett hivatalából. Mint mondta, Dodon arra kérte az amerikai diplomatákat, hogy keressenek más helyet chisinaui nagykövetségükhöz.

Az Egyesült Államok új diplomáciai képviseletének megépítéséhez azt a telket utalták ki, amelyen egykor a köztársasági stadion állt. Korábban ez a terv heves társadalmi tiltakozást váltott ki, több tízezren írtak alá egy ezzel kapcsolatos petíciót. Vladimir Voronin volt moldovai elnök a telekkiutalás tervét „kenőpénznek” nevezte, amelyet a moldovai hatóságok Washingtonnak fizetnek.

Moldova belpolitikai válságba süllyedt, miután az alkotmánybíróság vasárnap felfüggesztette tisztségéből Dodont, mert az elnök a törvényes előírásokat figyelmen kívül hagyva nem oszlatta fel a parlamentet. A testület Pavel Filip addigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip azonnal bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előre hozott választást írt ki.

Jelenleg gyakorlatilag kettős hatalom van Moldovában: szombaton megalakult egy, a fel nem oszlott parlament és az elnöki hatásköréhez ragaszkodó Dodon bizalmát élvező, Maia Sandu vezette koalíciós kormány, de emellett továbbra is működik az alkotmánybíróság által kinevezett Pavel Filip ideiglenes államfő korábbi kormánya.