Repülő villanyautót tervezett egy izraeli startup

A 14 propellerrel és az összehajtogatható szárnyakkal felszerelt gépet Asaka névre keresztelték, ami japánul repülő madarat jelent. 

Guy Kaplinsky, az izraeli székhelyű NFT Inc. igazgatója meg van győződve arról, hogy az automatikus repülő autók fogják megoldani a nagyvárosokat fojtogató dugókat a jövőben. Egyelőre a tehetős üzletemberek helikopterekkel  kerülik ki a San Franciscóhoz hasonló metropoliszok sűrű forgalmának kihívásait, de ez a megoldás komplikált és költséges is egyben.

Kaplinsky alternatívaként cégével azon dolgozik hogy automata repülő elektromos gépjárművet fejlesszen ki, ami a helikopteres megoldás árának töredékéért  oldaná meg a problémát. Innovációja azt is lehetővé tenné, hogy a városközponttól messze élő ingázóknak ne kelljen órákat tölteniük az utakon.

Az Asaka névre keresztelt járművet a tervek szerint 14 propellerrel és összehajtható szárnyakkal szerelik majd fel, amit a felszállás előtt kinyithat a sofőr. Az autó alapjáraton 2 méter széles lenne, de nyitott szárnyakkal akár 12 méteres fesztávot is elérhet. Az NFT gépének a leszálláshoz 20-30 méter hosszú sávra lesz majd szüksége, és egyszerre három ember tud majd szállítani 160-240 kilométer per órás sebességgel.

Bár a jármű elektromos lesz, mégis szükség lesz benzinre az elemek töltéséhhez. Az autó kezdő ára 55 és 85  millió forintról indul majd, de a cég arra számít, ez jelentősen csökken majd, amint a kereskedelmi gyártás beindul.