Zsidó művészek taroltak a „színházi Oscar-díj” átadóján

Fontos kategóriákban nyertek zsidó művészek a vasárnapi Tony-díjkiosztó gálán, ahol a Broadway legjobbjait ünnepelték.

A „színházi Oscar-díj” gáláján a legfontosabb kategóriában — legjobb előadás, legjobb musical rendező, legjobb férfi- és női szereplők — mind zsidó származású művészeket díjaztak, emeli ki a The Times of Israel.

A lap kiemelte Rachel Chavkint, aki tizedik női rendező, akit díjaztak a 73 éves díj történelmében, s aki a legjobb musical rendezői díjat kapta meg.

A zsidó polgárjogi ügyvédek gyermekeként felnőtt művészt a „Hadestown” című zenés darab rendezőjeként ismerték el.

Rachel Chavkin.

A legjobb előadás rendezéséért az Oscar-díjjal már korábban kitüntetett filmrendezőt, Sam Mendest jutalmazták. Az Amerikai szépség és több James Bond-film rendezőjét most a „The Ferryman” színpadraállításáért díjazták.

A legjobb női főszereplőnek olyan színészt választottak, aki az amerikai színházi élet egyik legendájának számít:

Elaine May apjával egy jiddis nyelvű színházban kezdte pályafutását, több mint 60 évvel ezelőtt.

A most 87 éves művész a szintén zsidó szerző, Kenneth Lonergan „The Waverly Gallery” drámájában nyújtott szerepével érte el sikerét.

A Radio City Music Hall épületében zajlott vasárnapi eseményen az osztrák zsidó felmenőkkel rendelkező Bryan Cranstonnak szavazták meg a legjobb férfi színész díját. Cranston, akinek ez már a második Tony-díja volt, a „Network” darabjában mutatott teljesítményével érdemelte ki az elismerést.

A színházi szezon hivatalos végeztét is jelentő nagyszabású társadalmi és kulturális eseményen, a 73. Tony-gálán a New York-i közönség történelmi pillanatot is átélhetett:

most díjaztak először olyan szereplőt, aki kerekesszékes előadóként választottak a legjobbnak.

Ali Stroker az“Oklahoma!” című musicalben mutatott teljesítménye miatt lett a legjobb női musical-színész kategória győztese.