Közel száz embert öltek meg egy mali faluban

Legalább 95 embert öltek meg fegyveresek hétfőre virradóra a Mali középső részében fekvő, dogon kisebbségiek lakta Sobane-Kou faluban – közölte egy helyi képviselő és egy biztonsági illetékes — írja az MTI.

„Eddig legalább 95 meggyilkolt polgári személyt találtunk, a holttesteket elégették” – mondta nevének elhallgatását kérve egy Koundou körzetbeli helyi képviselő.

A mintegy 300 lakosú dogon falut gyakorlatilag földig lerombolták – mondta egy mali biztonsági illetékes, aki megerősítette, hogy eddig 95 meggyilkolt emberről tudnak. A fulani támadók sötétedés után rontottak a falura a szomszédos Bankass körzet felől – mondta Moulaye Guindo bankassi polgármester.

„Fegyveres férfiak, szemmel láthatóan fulanik nyitottak tüzet a lakosokra, majd perzselték fel a falut” – közölte Siriam Kanoute, a szomszédos Bandiagara település egyik vezető tisztségviselője. Hozzátette: a halottak száma emelkedni fog, mivel egyre több holtestet találnak.

A muszlim vallású, nomád pásztor fulanik és a vadász életmódot folytató dogon népcsoport közötti etnikai konfliktus már több száz életet követelt az idén.

Legutóbb márciusban több mint 150-en estek áldozatul vérengzéseknek. Mali központi fekvésű sztyeppés és sivatagos részein az etnikai villongások mellett gondot okoz az is, hogy a helyi iszlamista csoportok mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is megvetette a lábát.