Izraelben születik a legtöbb gyermek mesterséges megtermékenyítéssel

Izraelben a legnagyobb a mesterséges megtermékenyítések aránya a nyugati társadalmakban — derült ki egy friss kutatásból.

Havonta 3,11 gyermek született mesterséges megtermékenyítéssel Izraelben 2016-ban, ezzel a zsidó államban a legmagasabb az ilyen módon fogant gyermekek aránya a nyugati világban

— írja a Jerusalem Post. A cikkben az is szerepel, hogy az OECD-országok (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) havi átlaga mindössze 2,1 gyermek.

Az elmúlt évek statisztikáját elemzők szerint a zsidó államban az utóbbi időben emelkedőben van a mesterséges megtermékenyítést igénylők száma, különösen azok között, akik 40 év felett kívánnak gyermeket vállalni.

Még sosem volt ilyen jó Izraelben élni

Az elmúlt években jelentősen javult az Izraelben élők életszínvonala.

A riport szerint az ilyen eljárással gyermekáldást kereső párok 2017-ben 21 százalékban sikerrel jártak, vagyis minden ötödik eljárás sikeres várandóságot eredményezett.

A 35 év alatti nőknél egy kezelési ciklus után 33 százalékos sikerességi arányt mutattak ki.

Ez jelentősen csökken a 40 év feletti nők esetében, egy 43 éves jelentkezőnél az orvosi beavatkozás alapján is csak három százalék esély mutatkozik a sikeres várandóság elérésére.

Izrael az egyike azon kevés országoknak, ahol a 18 és 45 év közötti nőnek társadalombiztosítási alapon jár az esély arra, hogy részt vegyenek egy mesterséges megtermékenyítési kezelésen, illetve az állam arra is hajlandó, hogy több alkalommal is finanszírozza a beavatkozást
— írja az izraeli lap.