Hajókatasztrófa: bármikor kiemelhetik a Hableányt

Befejeződött az emelés előkészítése, a hevederek a roncs alatt vannak, hamarosan pozícióba áll a Clark Ádám úszódaru és megkezdik a kiemelést. A rendőrség közben újabb helyszíni szemlét tartott a Viking Sigyn szállodahajón, amely ismét Magyarországon van.

Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályvezetője tartott sajtótájékoztatót a helyszínen a fejleményekről. Elmondta, hogy befejezték az emelés előkészítését, a hevederek a megfelelő helyen, a hajó alatt vannak, így hamarosan emelhetővé válik a Hableány.

A Clark Ádám úszódaru rövidesen elfoglalja azt a helyet, ahonnan emelni fog, egy négy hajóból álló úszómű részeként. Ezt követően rakják fel a darura az emeléshez használt köteleket, majd ellenőrzik, hogy minden kötél a terveknek megfelelően húz-e.

fotó: MTI/Sóki Tamás

Amennyiben mindent rendben találnak, akkor állnak készen az emelésre, hogy ez pontosan mikor lesz, előre nem lehet tudni, de belátható távolságban van – mondta Jasenszky Nándor.

El akarják kerülni, hogy eltörjön a hajótest, azt viszont nem tudni, hogy az ütközés következtében milyen állapotban van a roncs. Mérnökök segítettek kiszámítani az emelési pontokat, de nem lehet kizárni, hogy emelés közben történik valami.

Az emelés lassú, megfontolt munkafolyamat, Hajdu tábornok irányítja a helyszínről – mondta a TEK osztályvezetője.

Emelési szintek lesznek, először nagyon lassan, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, mert itt van a legnagyobb esély arra, hogy sérüljön a roncs. Közben tűzoltóbúvárok figyelik, hogy áldozat került-e felszínre, ha igen, akkor kiemelik a holttestet. Először, amint lehet, az összes holttestet kiveszik a roncsból, majd utána már gyorsabban halad az emelés.

fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hajtótestet egy nagy bárkára helyezik el, a rendőrség pedig egyből megkezdi a helyszíni szemlét. A TEK illetékese arra is felhívta a sajtó figyelmét, hogy a kiemelés idejére fel lehet menni a Margit híd lezárt gyalogos részére forgatni, a felbukkanó áldozatokkal kapcsolatban azonban kérte a kegyeleti szempontok maximális figyelembevételét.

Hétfő délután újabb szemlét tartot a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a menetrend szerint Magyarországon hajózó Viking Sigyn kabinos szállodahajón, Visegrádon.

fotó: MTI/Cseke Csilla

A szemlét azért tartják, hogy további bizonyítékokat gyűjtsenek és teljeskörűen tisztázzák a tényállást – közölte a BRFK.

Ahogy arról beszámoltunk, a Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Hét utast sikerült kimenteni. Vasárnapig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresik.

Drámai felvétel a Hableány utolsó perceiről

Az új videón jól látszik, hogy a két hajó percekig halad egymás mellett, majd a Viking maga alá gyűri a Hableányt.