Fischer Ivánék jótékonysági koncerttel adóznak a koreai áldozatok emlékének

A tragikus körülmények között elsüllyedt dunai hajó áldozatainak tiszteletére ad koncertet Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Dél-Koreában – közölte a művészeti együttes vezetője a Facebookon.

A Kossuth- és Príma Primissima-díjas karmester és világhírű zenekara június 21-én Dél-Koreába utazik, és egy emlékkoncerten tisztelegnek a Hableány budapesti tragédiájában meghalt áldozatokra.

Mély szomorúsággal hallottam a dunai balesetről, és szeretném részvétemet kifejezni az elhunytak családtagjainak. Bízom benne, hogy a gyászoló rokonok is részt tudnak venni a koncerten

— mondta Fischer az üzenetében, amelyben hangsúlyozta a zenekaron kívül az eseménnyel Budapest és Magyarország együttérzését is ki akarják fejezni.

Fischer Iván nem első ízben fejezi ki jótékonysági elköteleződését. A művész számára hosszú évek óta fontos, hogy szerepet vállaljon önkéntes, civil kezdeményezésekben, hogy a zenén keresztül próbáljon társadalmi szerepvállalással hatni a környezetére.

Több mint 20 éve „Kakaókoncertekkel” kezdte jótékonysági akcióit, majd kifejezetten a fiataloknak szánta „Éjféli koncert”-sorozatát. Több alkalommal „zsinagóga koncert-sorozatot” is szervezett, lepusztult imaházak megújításának szándékával.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni.

Drámai felvétel a Hableány utolsó perceiről

Az új videón jól látszik, hogy a két hajó percekig halad egymás mellett, majd a Viking maga alá gyűri a Hableányt.