Szórja a pénzt izraeli fejlesztőkre az EU

Bár politikailag sokszor szemben áll a két fél, a kutatások terén nagyon is együttműködnek. Évek óta sok milliós támogatások jutnak izraeli fejlesztőknek Brüsszelből.

Több mint 400 izraeli cég részesült európai uniós támogatásból tavaly — hangzott el a héten egy rendezvényen, amelyet a jaffai Peres Kutató és Innovációs Központban tartottak.

Az eseményről tudósító jewishpress.com arról ír, hogy

az elmúlt években összesen már 1062 izraeli projektnek szavaztak meg mintegy 742 millió eurós összeget.

A keddi eseményen az EU Izraelbe delegált küldöttsége és az Izrael-Európa Kutatási és Innovációs Igazgatóság az Izraeli Innovációs Hivatallal közösen demonstrálták, hogy ha tudományról és fejlesztésekről van szó, akkor a felek maximálisan partnerei egymásnak.

ISERD-Successful collaborations within Horizon 2020

EU-Israel Celebrating 21 years of successful collaborations within the European Commission’s Framework Programmes

Az ún. Horizon 2020 program díjazottjai a világ legnagyobb innovációs és kutatói programjának nyertesei. Az öreg kontinens hétéves ciklusonként ajánl 80 milliárd eurónyi támogatói csomagot kutatóknak.

Izrael mára az egyik olyan országa lett a sokrétűen együttműködő közösségnek, amelyik kiemelt támogatást kap az EU-tól fejlesztésekre. A zsidó állam 1996 óta tagja – Európa első nem kontinensbéli résztvevőjeként – a tudományos-innovációs ernyőszervezetnek.

Az Izraeli Innovációs Hivatal azt hangsúlyozta: ezalatt az idő alatt a befektetői bizalomnak is köszönhetően tovább erősödött Izrael ipari és akadémiai fejlettsége, ami a hosszútávú innovációs kutatási eredményekben is megmutatkozik.

A Horizon 2020 program – amelyben vezető szerep jut az Európai Kutatási Tanács szakértőinek is – díjátadóján kiemelték, hogy az izraeli kutatók rendkívüli eredményeinek köszönhetően ma a zsidó állam kutatóközpontjai közül többen is a világ élvonalába tartoznak.