Diplomáciai feszültség Romániával az úzvölgyi provokáció után

Az erdélyi katonai temetőben történt tegnapi incidens miatt bekérették a román nagykövetet Budapesten, de ő állítólag „megtagadta a párbeszédet.”

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben.

Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a helyszínre csődített több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a katonai temetőbe.

ELŐZMÉNYEK

Az első világháború után katonai temetőt létesítettek az Úz-folyó völgyében az 1916-ban elhunyt honvédoknak. Bár arra semmilyen bizonyíték nem volt, hogy román katonák földi maradványai is a temetőben lennének, a legközelebbi település önkormányzata úgy döntött, kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére.

Azt azonban az illetékes román hatóságok is elismerték, hogy erre nem volt jogalapja, és a döntések nemzetközi jogot is sértenek.

Román civil szervezetek meghirdették a betonkeresztek felavatását, amire csütörtökön sor került, de ehhez a szemmel láthatóan ittas embereknek át kellett törniük a kivonuló békés székely tiltakozók sorfalát. Miután bejutottak, a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és a honvéd sírok fölé emelt fakereszteket téptek ki, a román csendőrség pedig a helyszínen mindezt tétlenül nézte.

A Transindex beszámolója szerint a helyi magyarok közül 200-300 fő próbált élőlánccal demonstrálni, de a román résztvevők erőszakos benyomulása után ortodox szertartás keretében felszentelték a román emlékművet és parcellát.

A román külügyminisztérium közleménye szerint csütörtökön telefonon tárgyalt Teodor Melescanu román és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, majd csütörtökön Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta az MTI-nek, hogy a történteket követően tiltakozó jegyzéket adott át Romániának a magyar kormány, egyúttal

elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely „barbarizmusában” a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi.

Az államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: ugyan az események miatt a budapesti román nagykövetet is bekérették, de ő „a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet.”

Magyar Levente emlékeztetett arra is: a tegnapi incidens abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el. Elmondása szerint Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a „gyalázatos esetet” és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Magyar hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben.