Így visz el a holland rendőrség egy Izrael-párti zsidó tüntetőt

Michael Jacobs bűne az volt, hogy izraeli zászlajával „provokált”.

Michael Jacobs az izraeli hadsereg holland veteránja, Izrael-barát zsidó aktivista, aki izraeli zászlajával gyakran látható Amszterdam főbb terein, ahogyan a rendszeres palesztinpárti aktivistákkal szemben tüntet.

Az aktivista nemrég közösségi média oldalára tette fel, hogy június 2-án hogyan tartóztatta le őt a holland rendőrség, miközben a zsidók ellen uszító palesztin aktivistákhoz hozzá sem nyúltak.

Jacobs a teljes esetet rögzítette kamerájával, ám egy nézelődő is feltett az esetről egy másik videót Facebookra.

A felvételen 2:43-nál jelennek meg a rendőrök, akik közlik Jacobsszal, hogy véleményük szerint az aktivista nem csupán „sétálgat” a Dam téren, hanem „provokálja az embereket”. A beszélgetés ezt követően így folytatódik:

Jacobs: Hogyan provokálom az embereket?

Rendőr: Folyton provokatív módon áll itt.

Jacobs: Provokatív módon? Mikor számít provokatív álldogálásnak, és mikor nem? Ez az ember is provokatív módon áll itt? És az a nő?”

A rendőr erre azt feleli, hogy konzultál a jogi szakértőjével, de ha Jacobs „viselkedése megzavarja a közrendet”, akkor le fogja tartóztatni.

Egyébként a felvételen hallatszik (4:10-től), hogy a palesztinpárti tüntetők arról beszélnek, hogy a zsidók „nem semiták”, „hazugok” és „a sátán gyermekei”, de ez láthatóan nem zavarta a holland rendőröket.

6:18-nál a rendőrök visszajönnek, és közlik, hogy a jogászuk szerint Jacobs „nyilvánosan zavart okozott”. Ezt nem volt hajlandó a rendőr felszólításra sem bővebben kifejteni, csupán megfenyegeti Jacobsot, hogy ha nem hagyja el a Dam teret, le fogja tartóztatni. (A holland törvények egyébként lehetővé teszik az egyfős demonstrációkat, akár zászlókkal is).

10:45-nél Jacobs megpróbál felszállni a biciklijére, de egy rendőr odamegy hozzá, és közli, hogy le van tartóztatva, és hogy „ne tegye rosszabbá a helyzetet”.

Jacobs erre azt feleli, hogy: „Mit ne tegyek rosszabbá? A rendőrség antiszemitizmusát? Azt már nem tudom rosszabbá tenni!”

Az aktivistát két és fél órán át tartották fogva, majd elengedték.

Michael Jacobs tüntetés közben. Fotó: Facebook

„A hollandok továbbra is gyanakvással kezelik a zsidókat”

A Neokohn kérdésére Jacobs elmondta, hogy a rendőrség által idézett jogi passzus a „zavarkeltésről” valójában

„a leginkább meghatározatlan jogi fogalom a holland törvénykönyvben. Általában akkor idézik, ha valaki részegen randalírozik, vagy őrjöng. Az én esetben a »provokáció« nem más volt, mint a józan vita igénye egy demokráciában. Az, hogy ezt a passzust idézték velem szemben, megmutatja, hogy a hollandok továbbra is gyanakvással kezelik a zsidókat, nem pedig őszinte csodálattal — amivel kéne. Ezt folyton bebizonyítják: legutóbb a második világháború alatt. De éppen ez teszi olyan szükségessé azt, hogy tüntessek az Izraelt gyűlölőkkel szemben”.

Az aktivista hozzátette, hogy a holland rendőrség, amelynek komoly szerepe volt a hollandiai deportálásokban, nem lett kipucolva a második világháborút követően, és máig van antiszemitizmus a rendőrök között, „noha erről nem beszélnek”. Mint véli,

„a zsidókkal szembeni előítéletek egyszerűen tobzódnak a holland társadalomban”.

Jacobs korábban a Mandinernek adott interjút, ahol azt is elmondta, hogy arabok és anticionisták rendszeresen megverik, legutóbb március végén érte fizikai inzultus.

Ha nem akarsz bajt, ne viselj kipát – Hollandiában járt a Mandiner

Binyomin Jacobs főrabbi amersfoorti háza nem pont olyan, mint a legtöbb neves közszereplő lakása. Pedig a holland hagyományokba illeszkedően takaros, szolid házat nem sok különbözeti meg a tőle balra álló épületektől: előtte apró kis kert, a gondosan ápolt gyepen hasonlóan gondosan ápolt növények. Az ajtón csak egy apró, héber betűs tábla közli: beit chabad, vagyis Chabad-ház.