75 éve történt a normandiai partraszállás

Hagyományőrzők tartottak bemutatót a normandiai partvidéken fekvő Carentan környékén, az 1945-ös carentani csata helyszínén 2019. június 5-én, a II. világháborús normandiai partraszállás kezdetének 75. évfordulója előtt — írja az MTI.

A náci német hadsereg elleni szövetséges invázió 1944. június 6-án kezdődött.

Az emlékezésen többek között megismételte 75 évvel ezelőtti ejtőernyős ugrását szerdán a normandiai partraszállás 97 éves amerikai veteránja, Tom Rice, aki nagyjából Franciaország ugyanazon térségében, Carentannál landolt több száz ejtőernyős társával együtt, ahol 1944-ben kilencezer másik ejtőernyőssel.

„Tökéletesen sikerült, tökéletes ugrás. Csodálatosan érzem magam. Ismét felmennék és megcsinálnám újra” – mondta, amikor földet ért. Az ejtőernyősök e C-47-es szállítógépből ugrottak.

Carentan, 2019. június 6. Hagyományőrzők emlékeznek a partraszállásra. Fotó: MTI

Ez a térség volt a normandiai partraszállás több ezer ejtőernyősének célpontja, akik 1944. június 6-án hajnalban érkeztek a megszállt

Franciaországba. Az ejtőernyősöket akkor ellenséges tűz fogadta, és sokan életüket vesztették.

A San Diegó-i Rice az amerikai hadsereg 101. repülő hadosztályának tagja volt, és biztonságban landolt annak ellenére, hogy az ejtőernyőjét átszaggatták a lövedékek.

Mostani ugrását tandemben hajtotta végre, hat hónapig készült rá egy edzővel.

Tom Rice és társainak ugrása része volt annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amellyel a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg.

A rendezvénysorozaton, amelynek központi megemlékezését az angliai Portsmouthban tartották 16 ország állam- és kormányfője részvételével, jelen volt több száz veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án megkezdett normandiai hadműveletben.

„Ha nincs a holokauszt, az Aranycsapat akár világbajnok is lehetett volna”, véli David Bolchover brit író

Ha nincs a holokauszt, az Aranycsapat világbajnok lett volna — állítja David Bolchover angol író.