Hajókatasztrófa: Újabb holttesteket emeltek ki, Budapestre érkezett az úszódaru

A Margit hídnál a Dunában délután egy holttest jelent meg a víz felszínén, rendőrök emelték ki motorcsónakkal – írta az Index. Korábban a Hableányt vizsgáló búvárok egy reggeli merülésen a hajóroncs egyik ablakában egy holttestet találtak, amit fel is hoztak. A Clark Ádám úszódaru megérkezett Budapestre, de a vízállás miatt még nem tudja megközelíteni a helyszínt.

Szerda délután négy óra előtt jelent meg a holttest a víz felszínén, nem messze onnan, ahol a tragikus baleset történt. A rendőrök motorcsónakokkal közelítették meg és kiemelték a Dunából.

Délelőtt a nemzetközi búvárcsapat újabb merülést hajtott végre. A roncs műszaki állapotát mérték fel, olyan rögzítési pontokat keresve, hogy hajótest ne mozduljon el és biztonságosan kiemelhető legyen. A hajótest végigtapogatása közben az egyik magyar búvár az egyik ablaknál egy holttestet talált. A testet rögzítették és kiemelték – közölte a TEK.

A hajóroncsból felhozott holttestet emelik át a rendőrségi motorcsónakba fotó: MTI/Balogh Zoltán

A 24.hu a Yonhap dél-koreai hírügynökség alapján azt írta, hogy a balesettől 50 kilométerre egy dél-korai nő holttestét találták meg. Az ORFK kérdésükre azt közölte, hogy valóban találtak egy holttestet a Duna Fejér megyei szakaszán, amelynek azonosítása jelenleg is tart.

A lap beszámol arról is, hogy a Yonhap tudósítása szerint Dél-Korea kérte, hogy a hajóroncson belül is kutathassanak áldozatok után, de a magyar hatóságok ezt biztonsági okokból elutasították, és azt javasolták, hogy előbb emeljék ki a hajót a vízből. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a hajóban lévő holttestek elveszítését, a búvárok hálót feszítenek ki a hajó középső részén lévő, megsérült bejárathoz.

Hétfőn és kedden összesen öt holttestet emeltek ki a Dunából. Az adonyi kompkikötőnél megtalált holttestet már azonosították, az egyik dél-koreai áldozat volt az.

A Clark Ádám úszódaru Vác mellett halad Budapest felé  fotó: MTI/Molnár-Bernáth László

A Clark Ádám úszódaru szerda reggel indult Komáromból és már megérkezett Budapestre, egyelőre a Népszigetnél horgonyoz, mert még túl magas a vízszint, hogy biztonságosan megközelítse a Margit hídnál lévő hajóroncsot. A kiemeléshez sem elég alacsony még a Duna vízállása, legalább 40 centit kellene apadnia, hogy elkezdhessék a műveletet.

Búvárok fogják majd a köteleket rögzíteni a roncson, amit majd kiemel az úszódaru. A művelet nem tart sokáig, de azt egyelőre nem tudják, hogyan viselkedik majd a roncs, ha megemelik. Azt mindenképpen el szeretnék kerülni, hogy a hajótest kettétörjön.

Drámai felvétel a Hableány utolsó perceiről

Az új videón jól látszik, hogy a két hajó percekig halad egymás mellett, majd a Viking maga alá gyűri a Hableányt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, május 29-én, egy hete, szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, és hét embernek a holttestét találták meg még aznap, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. Azóta folyamatosan kerülnek elő az újabb áldozatok, illetve több holttest még a hajóroncsban van.