Csodát tett a rabbi Indiában

Egy súlyosan megsérült izraeli hegymászót mentett meg a Chábád egyik új indiai rabbija.

Negyven méteres magasságból zuhant le egy izraeli hegymászó az indiai Old Manali városához közeli Bashisht hegységben múlt pénteken. Az egyik első helyszínre érkező életmentő a település két hónapja kinevezett Chábád rabbija volt — írja a The Jerusalem Post.

Menachem Bakush rabbinak eredetileg 200 fős sábbáti vendégsereget kellett volna köszöntenie, de amikor arról értesült, hogy egy földije szerencsétlenséget szenvedett, azonnal a helyszínre sietett. A lezuhant férfi szerencséjére a rabbi nem csak gyorsan, de képzett baleseti mentőként hatékonyan is tudta ellátni a fején és a testén is több helyen sérülést szenvedett, több sebből vérző honfitársát.

A beszámoló szerint Bakush rabbi autójával, majd később futva és — hátán az elsősegély felszerelésével — sebesen mászva sietett a bajbajutott megmentésére. A rabbi hangsúlyozta: az 50 perc alatt, amíg eljutott a sebesülthöz, szinte csak az járt az eszében, hogy egy izraeli honfitársának szüksége van a segítségére.

Ez egy nagyon magas hegy, és különösen nehéz a légzés ott fenn, ráadásul veszélyes is. Nem álltam meg pihenni, olyan gyorsan futottam, ahogy csak tudtam.(…) Csodával végződött a helyzet, de egész más vége is lehetett volna.

— mondta újságíróknak a rabbi, aki a sérültet elsőként látta el szakszerű egészségügyi beavatkozással, majd maga koordinálta a kórházba szállítási mentőakciót is.

Én vagyok itt a rabbi, a lubavicsi rebbe küldötte. Azért vagyok itt, hogy mindenkihez eljuttassam a zsidóságot, hogy kiddust csináljak, felrakjam a tfilint, kóser ételt készítsek — bármiféle zsidó segítségre lenne szükség.

— tette hozzá a rabbi, aki miután megmentette a férfit, visszatért sábbáti vendégeihez.