Netanjahunak gondja lehet a koalícióval Liberman nélkül

Liberman nélkül a jobboldali pártoknak 59 mandátumuk van, kettővel kevesebb, mint amennyi a koalíciós kormány megalakításához szükséges – írja a The Jerusalem Post.

Komoly kihívással néznek szembe az izraeli jobboldali pártok, ha Avigdor Liberman Jiszrael Bejtenu pártja nélkül akarnak kormányt alakítani – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet a Jiszrael Hajom napilap megbízásából készítettek.

A felmérés szerint, ha ma lennének a választások, a Jiszrael Bejtenu párt az 5 széke helyett 8-at szerezne, ezzel a harmadik legnagyobb párttá válna a Likud mögött, amelynek 36 képviselői helye van, a Kék és Fehér pártnak pedig 34.

fotó:  EPA/RONEN ZVULUN / POOL

Az Egyesült Tóra Judaizmus párt 7 helyet szerezne, ahogy a Shas Hadas-Ta’al is. Az Új Jobb és az arab pártok közös listája 5 székre számíthatna. A Munkapárt a megszerzett 6 mandátuma helyett most 4-et kapna, az Egyesült Jobboldalhoz és a Merechez hasonlóan.

A Zehut továbbra is a bejutási küszöb alatt maradna.

Ezek az eredmények komoly gondot jelentenek a jobboldalnak, amennyiben a Likud ismét a jobboldali pártokkal közösen próbálna koalíciót alakítani. Liberman nélkül csak 59 helyük jön össze, pedig legalább 61-re lenne szükségük a kormányalakításhoz.

A legtöbb izraeli nem változtatná meg a korábbi voksát, amennyiben most lenne az új választás – derül ki a felmérésből.