Hajókatasztrófa: újabb holttestek kerültek elő, megkezdik a merüléseket

A hétvégén legalább négy holttestet fogtak ki a Dunából Ercsi környékén – értesült a Magyar Nemzet. Hajdu János, a TEK főigazgatója bejelentette: bár még nagyon veszélyes, megkezdik a búvárok a merüléseket a Hableány roncsához, hogy minél hamarabb felhozzák a holttesteket. A rendőrség közben a 24.hu-nak cáfolta a Magyar Nemzet értesülését, azt viszont közölték, Hartánál találtak egy holttestet.

A hétvégén több holttestet kifogtak a Duna Ercsi alatti szakaszán – értesült a Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból. A holttestek azonosítása jelenleg is tart, így azt még nem lehet tudni, hogy a múlt szerdán tragédiát szenvedett Hableány eltűnt dél-koreai utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakiket.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a 24.hu-nak határozottan cáfolta, hogy holttestek kerültek volna elő Ercsinél. Azt viszont megerősítette, hogy találtak egy holttestet Harta térségében. Az ő azonosítása jelenleg is folyik.

Közben a TEK főigazgatója és a dél-koreai követség katonai attaséja sajtótájékoztatón ismertette az eddig elvégzett munkát és a terveiket. Kiderült, hogy a roncs 9 méter mélyen fekszik, a látótávolság a víz alatt 0 cm, a Duna 12-15 fokos.

Először a tragédia másnapján merült le búvár, feltérképezni a helyzetet, de megállapították, hogy a nehézbúvárok nem tudják elhagyni a létrát a sodrás miatt.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Pénteken is merültek, az sem volt sikeres, de az egyik búvár veszélybe került, visszatérés közben elakadt a segéd levegőcsöve a létrába. Hajdu szerint
nem volt életveszélyben, egy mentőbúvár ment érte, de nem tudta kiszabadítani a csövet, ezért elvágta azt és úgy hozta fel bajba jutott társát.

27 dél-koreai búvár érkezett a helyszínre, a roncs pontos helyét az osztrákok által küldött szonárral tudták meghatározni. A legjobb szonárt a norvégok küldték, annak képeit használják a tervezéshez. A csehek is küldtek 4 búvárt.

Jelenleg a merülési pontokat jelölik ki – mondta Hajdu János. Felderítő búvárok kötési és emelési pontokat keresnek és alakítanak ki a hajón. Amennyiben eközben holttestek kerülnek elő, akkor a kegyeleti szempontokat szem előtt tartva hozzák fel azokat.

A tervek szerint naponta több merülés is lesz, hogy minél hamarabb felhozzák a holttesteket. Ennek érdekében mindent megtesznek, kivéve egyet: a hajóroncsba nem lehet bemenni, mert az életveszélyes – mondta Hajdu János.

Vannak olyan tervek, hogy kiemelik a roncsot a holttestekkel együtt, és van olyan is, amely szerint a víz alatt hozzák ki azokat a hajtótestből.

Hogy melyik módszert választják, vagy hogy megemeljék-e a roncsot, még nem döntöttek. Fontos cél, hogy ne törjön ketté a hajótest.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a magas vízállás miatt a kiemelésre alkalmas Clark Ádám daru nem tudja megközelíteni a helyszínt, nem fér el a hidak alatt. Még több nap lehet, mire annyit csökken a víz, hogy odamehessen.

Drámai felvétel a Hableány utolsó perceiről

Az új videón jól látszik, hogy a két hajó percekig halad egymás mellett, majd a Viking maga alá gyűri a Hableányt.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. 21 embert hivatalosan továbbra is eltűntként tartanak nyilván, köztük a Hableány 2 fős magyar személyzetét.