Egymást szereti, de Trumpon hajba kap Izrael és a diaszpóra

Az American Jewish Committee által végzett három friss felmérésből kiderül, több köti össze a diaszpóra és az izraeli zsidó közösségeket, mint gondolnánk, írja a Jewish Telegraphic Agency.

A legtöbb zsidó affinitást érez egymás iránt és Izrael iránt, illetve erős zsidó diaszpóra mellett foglal állást. Donald Trump amerikai elnökkel és Izraellel kapcsolatos politikai döntéseivel kapcsolatban azonban továbbra is megoszlanak a vélemények: az izraeliek sokkal kedvezőbben, az amerikai zsidók pedig kedvezőtlenül ítélik meg.

Zsidó értékek – és a zsidóság értéke

A kérdésre, hogy zsidóságuk mennyire fontos szerepet játszik mindennapi életükben, az izraeli zsidók 51%-a tartotta „fontosnak”, míg 29%-uk „nagyon fontosnak”. Csupán 8% válaszolt „nem túl fontos” vagy „egyáltalán nem fontos” értékeléssel.

Az amerikai és francia zsidó megkérdezettek már megosztottabbak voltak a kérdésben, 41-33% értékelte kiemelten fontosnak azt, míg 35-33% valamennyire fontosnak, és 24-32% nem igazán, vagy egyáltalán nem tartotta jelentősnek a zsidó identitását.

A nagy többség a judaizmust főként „etnikai és kulturális” kérdésnek tartotta inkább, mint „főleg vallásnak”. Az amerikai zsidók 59%-a, az izraeliek 51%-a és a franciák 43%-a értett egyet, míg mindhárom csoport körülbelül egynegyede hajlott az „inkább vallási kérdés” válasz felé.

Trump beszédet tart az izraeli Lodban 2017-ben. Fotó: MTI/EPA

Izrael fontossága

Az amerikai és a francia zsidók többsége (62-59 százalék) ért egyet „teljesen” vagy „valamennyire” azzal az állítással, hogy Izraellel törődni „rendkívül fontos részét képezi a zsidóságának”, míg 15-18% „nagyon nem ért ezzel egyet”.

Az izraeliek fele tartotta zsidósága elidegeníthetetlen részének hogy Izraelben él. Ettől függetlenül az amerikai és izraeli zsidók 72-91%-a értett egyet az állítással, hogy

„egy virágzó Izrael állam létfontosságú a zsidó nép hosszútávú jövőjére nézve”.

Langyos viszonyulás a kétállami megoldás felé

Az amerikai zsidók jobban támogatják a kétállami elképzelést, mint az izraeli társaik.

Az izraeli zsidók 33%-a, míg az amerikai zsidók 14%-a „erősen ellenzi a Nyugati parton megalapított demilitarizált palesztin államot magába foglaló kétállami megoldást”, míg 18-12%-uk ellenzi „valamennyire”. Az ötletet erősen, illetve valamelyest támogató izraeli és amerikai zsidók aránya 39-64%. Az inkább jobboldalra húzó fiatalabb, haredi ortodox izraeli zsidók ellenezték a leginkább a két állam lehetőségét.

Nem világos azonban, hogyan is lenne megvalósítható az elképzelés, mikor az izraeli zsidók fele ellenzi a júdea-szamáriai zsidó települések elbontását.

Az izraeli zsidók emellett nagy arányban (63%) sérelmezik, hogy az amerikai zsidók megpróbálják befolyásolni a nemzetbiztonsági és béketárgyalási kérdéseket a palesztinokkal, míg az amerikai zsidók 57%-a szerint ehhez abszolút joguk van.

Az izraeli és az amerikai zászlót veítik a jeruzsálemi Siratófalra, miután Donald Trump amerikai elnök aláírta a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerõ dekrétumot. (MTI/EPA/Abir Szultan)

A diaszpóra 

Az amerikai, izraeli és francia zsidók többsége szerint egy virágzó Izraelre és egy virágzó diaszpórára is szükség van a zsidó nép hosszútávú jövőjét tekintve.

A megkérdezett zsidók többsége, beleérve az izraeliek 74%-át, hiszi úgy, hogy „egy virágzó diaszpóra létfontosságú a zsidó nép hosszútávú jövőjét tekintve.”

Az amerikai zsidók 65%-a és a francia zsidók 50%-a viszont kevésbé érzi magát biztonságban országában, mint egy éve. A francia zsidók 60%-a szerint van jövőjük Franciaországban, 29%-uk azonban amellett foglal állást, hogy azonnal költözniük kellene. Majdnem ugyanennyien (59%) gondolják, hogy országuk „nem igazán” hatékonyan harcol az antiszemitizmussal, míg 33%-a maga is tapasztalt már antiszemita támadásokat „több alkalommal.” Sokkoló arányban, 70%-ban gondolkoztak már el komolyan a kivándorláson, „mert féltették a zsidók jövőjét Franciaországban.”

Amerikai politika és Trump

Az amerikai zsidók 49%-a tartja magát demokrata szavazónak, míg 18% republikánusnak. Trump elnökhöz 29% kedvezően, 71% kedvezőtlenül viszonyul.

Bár a megkérdezettek csoportja rendkívül kicsi, érdemes megjegyezni, hogy a republikánus zsidók döntő többsége (91%) és az amerikai haredi zsidók (88%) elismerik Trump döntéseit, míg a modern ortodoxok 50%-a, a konzervatív zsidók 69%-a, a reform zsidók 82%-a, a rekonstrukcionista zsidók 89%-a és a szekuláris zsidók 90%-a ellenzi azokat.

Az amerikai zsidóság esetében a vallásosság egyenes arányban volt a Donald Trump elnökkel kapcsolatos pozitív véleménnyel.

Trump Izraellel kapcsolatos politikájának az izraeli férfiak a legnagyobb rajongói, 56,4% rendkívül elismeri a döntéseit. A nőknél ez már csak 39%, az amerikai zsidóknál pedig egyenesen 22%. A Golán-fennsík elismerését az amerikai zsidóság fele támogatja, míg 39%-uk rendkívül ellenzi a lépést.

Kenneth Abramowitz: „A nyugat-európaiak fele Kelet-Európába fog menekülni”

Az amerikai Republikánus Párt egyik jelentős adományozójával a nyugati civilizáció jövőjéről beszélgettünk.