A NATO felvenné Észak-Macedóniát

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) készen áll arra, hogy Észak-Macedóniát harmincadik tagállamaként köszöntse — közölte Jens Stoltenberg, a katonai tömb főtitkára hétfőn Szkopjéban.

A NATO-főtitkár, valamint a NATO döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács tagországainak nagykövetei Szkopjéban tárgyaltak az ország vezető politikusaival, és megállapították, a majdnem három évtizedig tartó macedón-görög névvita lezárását követően már nincsen semmi akadálya annak, hogy Észak-Macedónia NATO-taggá váljon.

Az észak-macedón kormány és a NATO februárban írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy Észak-Macedónia a katonai szövetség 30. tagja legyen. Erre várhatóan 2020-ban kerül sor. Eddig 14 NATO-tagállam ratifikálta a jegyzőkönyvet.

A térségbeli országok közül Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Albánia, Bulgária és Románia is tagja már a NATO-nak, egyedül Szerbia nem kíván csatlakozni egyetlen katonai tömbhöz sem. Oroszország szerint a NATO balkáni térhódítása feszültségekhez és destabilizációhoz vezethet, míg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szerint éppen az hozhat tartós békét a korábban sokáig puskaporos hordónak tartott térségben, ha minden országa a NATO-tagjává válik.

Jens Stoltenberg szkopjei sajtótájékoztatóján hétfőn méltatta mindazokat a reformokat, amelyeket Észak-Macedónia az utóbbi időben megvalósított, különös tekintettel a biztonság és a védelem területén. Mint mondta, az észak-macedón intézmények megbízhatóak, és együtt tudnak működni a NATO-tagországok intézményeivel.

Reményének adott hangot, hogy a NATO elvárásoknak megfelelően az ország hamarosan a bruttó hazai termék egy százalékáról két százalékra emeli a védelemre szánt költségvetési eszközöket. Szkopje tervei szerint erre várhatóan 2024-ig sor kerül.

Észak-Macedónia már a névváltoztatása előtt is egyik legfontosabb stratégiai céljaként jelölte meg a NATO-csatlakozást, a névvita lezárását követően pedig karnyújtásnyira került ettől a céltól.