Csúszhat az „évszázad béketerve”

Az Al-Khaleej emirátusi lap értesülése szerint, melyet az i24NEWS izraeli TV szemlézett, a várva-várt közel-keleti béketerv csak 2020-ban kerül bejelentésre.

Eredetileg az izraeli választások után, júniusban láttak volna napvilágot az izraeli-palesztin konfliktus megoldására kidolgozott terv részletei, azonban az Egyesült Arab Emírségek egyik online sajtóorgánuma szombaton annak egy évvel való elcsúsztatásáról számolt be.

A híroldal szerint három faktor játszhatott szerepet a nyilvánosságra hozatal állítólagos elcsúsztatásában, amerikai kormányzati forrásokhoz közel álló európai tisztviselőktől értesülő palesztinokat megszólaltatva a cikkben.

Első okként az amerikai tervvel kapcsolatos negatív hozzáállást jelölték meg. A Palesztin Hatóság folyamatosan „halva születettként” utalt az egyezményre, és ez az elmúlt néhány hétben sem volt másként, amikor kifejezte, nem kíván részt venni az amerikaiak által irányított gazdasági békekonferencián a jövő hónapban Bahreinben.

A palesztin vezetők elutasítják az Egyesült Államok béketervét

Az amerikai békeközvetítők egy későbbi időpontra halasztották a politikai rendezés ügyeit.

Míg Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar visszaigazolta részvételét a konferencián, a beszámoló szerint „bizonyos arab országok hozzáállása” a második ok, amiért a bejelentés 2020-ban valószínű.

A békemegállapodás sikere különösen függ Jordánia támogatásától, aki szerint egy az 1967-es határokon belüli palesztin állam Jeruzsálem fővárossal alapfeltétele minden esetleges megállapodásnak.

“Az amerikai kormányt a terv későbbi időpontra halasztására késztető fő ok az Izraelt érő politikai megrázkódtatás, miután a Likud párt vezetője, Benjamin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, majd feloszlatva a Knesszetet új választásokat váltott ki,”

— mutatott rá a harmadik fő okra az Al-Khaleej beszámolója.

Netanjahu sokkhatás alatt, Izrael ősszel újra választ

A zsidó állam története során tegnap éjfélkor megtörtént az, amire eddig nem volt példa.

Trump főtanácsadója, Jared Kushner és Jason Greenblatt korábban úgy nyilatkoztak, hogy a béketervet júniusban hozzák majd nyilvánosságra, az izraeli választások után.

Bár Netanjahu szerint „ez a kis esemény nem fog megállítani bennünket”, nem tudni, az izraeli politika jelen állása mit is jelent a béketervre vonatkozóan, mellyel kapcsolatban az elemzők úgy látják, bizonytalanabb, mint eddig bármikor.