Ortodox zsidót küldtek a bevándorlásellenes nacionalisták a belga parlamentbe

Az Új Falmand Szövetség (N-VA) Michael Freilichnek is parlamenti képviselői helyet ad, aki korábban a Joods Actueel antwerpeni zsidó magazint szerkesztette — írja az Algemeiner.

A párt, melynek elnöke, Bart de Wever az „iszlámnak való behódolástól” félti a Nyugatot, neves antwerpeni zsidó családból származó politikust delegált a belga alsóházba.

Az Algemeiner cikke szerint Freilich közel 13 ezer szavazot szerzett az antwerpeni választói kerületben, zsidó és nem-zsidó szavazóktól egyaránt.

Személyében először kerül vallásos zsidó a belga szövetségi parlamentbe.

Mikor Freilich tavaly bejelentette indulását a párt színeiben, arról beszélt, hogy a nacionalista N-VA

„számos elképzelésemhez illeszkedik, melyek a felvilágosodást, mint közös zsidó-keresztény hagyományt tisztelik, s melyeknek lényege, hogy ne erőltessünk elvárásokat másokra”.

Fő területeiként az olyan „aggasztó” jelenségeket jelölte meg, mint a „bevándorlás, a terrorizmus és a szélsőségek… az irányítatlan migráció többé nem járható út”. A terrorizmussal kapcsolatban feltette a kérdést:

„Normális, hogy fegyveres katonák őrzik iskoláinkat és utcáinkat?”

Freilich azt is hozzátette, hogy nem csak a zsidó közösséget akarja képviselni, hanem „minden flamand embert”, „valódi flamand oroszlánként küzdve” — utalt Flandria zászlajára a politikus.

Az N-VA Flandriában nyertes pártként futott be, ám a vasárnapi szövetségi parlamenti választások valódi nyertese a hasonlóan nacionalista Vlaams Belang, mely a szavazatok 20%-át kapta meg, 14%-kal növelve támogatottságát öt évvel ezelőtti eredményéhez képest.

Belgiumban az EP-választás napján szavaztak a szövetségi parlament összetételéről is.

Egyre több zsidót ér antiszemita inzultus Belgiumban

Egy friss jelentés szerint az elmúlt öt évben csaknem minden második zsidó fejében megfordult, hogy emigráljon.