Ferenc pápa Erdélyben: a legfontosabb a testvéri együttélés

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is — mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén az MTI szerint.

„Ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől” — hangoztatta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa arra szólította a híveket: ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

A pápa első székelyföldi látogatását nagy várakozás előzte meg.

Az egyházfő óriási székely kapun át érkezett szombaton tartandó miséjére a csíksomlyói hegynyeregbe. Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kapura az a felirat került: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából, 2019. jún. 1.”

Az itt bemutatott szabadtéri szentmise szinte végig latin és magyar nyelven zajlott.

A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatta a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló hármashalom-oltár felújítását és az új liturgikus bútorok elhelyezését, a csíksomlyói Jakab Antal Ház felújítását, ahol a misét követően ebédelt Ferenc pápa.

A pápa szombat délután a moldvai Jászvásáron (Iasi) fiatalokkal és családokkal találkozik.

Ferenc pápa: ne engedjünk a gyűlölködés kultúrájának

A keresztény egyházak közös gyökereiről, a katolikus és ortodox egyház testvériségéről beszélt a katolikus egyházfő Bukarestben.