Nem vicc: Siklósi Beatrix a Budapesti Lengyel Intézet Kiemelt Partnere

A szerkesztőnek annak idején botrányos körülmények között kellett távoznia a közmédiából.

„Siklósi Beatrix és az M5 csatorna kapta A Budapesti Lengyel Intézet Kiemelt Partnere címet a budapesti Lengyel Intézet igazgatójától” – olvasható az OTS hírei között (az OTS hírek az MTI hírei között jelennek meg, de nem képezik az MTI hírkiadás részét).

„A csatornaigazgató péntek délután a Lengyel Intézet előtt megtartott ünnepségen vette át az emlékplakettet, amelyet az M5 csatornával megvalósuló gyümölcsöző együttműködés elismeréseként kapott” – írja a közlemény.

Siklósi Beatrixot tavaly nevezték ki az újonnan indult M5 kulturális csatorna élére. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) akkor levélben fordult a Médiatanács elnökéhez és az MTVA vezetéséhez, arra kérve őket, hogy bírálják felül Siklósi kinevezését.

Fotó: MTVA

A szervezet ugyanis

„megdöbbenéssel értesült a kiábrándító hírről, hogy a közismert antiszemita provokátort ismét olyan pozícióba helyezték, amelynek betöltésére minden szempontból alkalmatlan a TEV megítélése szerint.”

A közlemény emlékeztetett arra, hogy Siklósi 2003-ban, az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként, meghívta David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetéssel sújtott brit „történészt”. Irving az adásban egyebek mellett arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom „antiszemita pogrom volt” a „zsidó kormány” ellen. A szerkesztőnek botrányos körülmények között kellett távoznia a közmédiából.

„2007-től Siklósi az Echo Tv-ben folytatta az Éjjeli Menedéket. A műsorban Szálasitól vett idézettől sem riadtak vissza. Közösségi oldalán, több alkalommal is, a holokausztot relativizáló, antiszemita, rasszista, kirekesztő tartalmakat idézett” – idézte fel a TEV közleménye.

2012-ben Siklósit visszavették az MTV-hez, egy évre rá pedig már az MTVA elnökének kulturális főtanácsadója volt, mindeközben, mint az a hvg-hu írásából kiderült, kuruc.infós és más rasszista posztokat osztott meg a Facebookon.

2014-ben már a köztévé vallási műsorainak főszerkesztője volt, ám az egyházak nyomására, „nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései” miatt menesztették a posztról.

Az M5 csatorna élére történő kinevezésekor, a Bartók rádión Siklósi Beatrix tagadta, hogy antiszemita volna. „Ez az antiszemita vád, amiről lehet olvasni, a leghatározottabban szeretném visszautasítani. Azt hiszem, elérkezett ma már Magyarországon az az idő, amikor ezt fegyverként használni emberekkel szemben nem lehet. „