Libanoni vezető politikus brutálisan antiszemita kijelentése

Nabih Berri parlamenti elnök elmagyarázta, miről lehet felismerni, hogy valaki zsidó.

Az egyik legismertebb zsidóellenes sztereotípiához nyúlt a libanoni országgyűlés elnöke, amikor egy interjúban arról beszélt, hogyan látja a zsidó állam álláspontját a hazája és Izrael közötti tengeri határral kapcsolatban. Ezt az álláspontot szerinte a pénz és a vagyon iránti tipikus zsidó vágy határozza meg.

Az Al-Joumhouria nevű lap kérdéseire válaszolva azt mondta:

„Egyszer valaki azt kérdezte, miről lehet felismerni, hogy valaki zsidó? A válasz egyszerű. Ha látsz egy terhes nőt, állj közel hozzá és érints egy aranydarabocskát hozzá vagy a lábaihoz. Ha a magzat kiugrik az anyaéhből és megragadja az aranyat, akkor tudhatod, hogy zsidó.”

Nabih Berri. Kép: Israel Hayom

A botrányos kijelentéseit továbbfejtegetve Berri arról beszélt, hogy Izrael a Földközi-tenger „palesztin vizein” talált olajat és gázt szeretne kitermelni, azonban az ehhez szükséges technikával egyelőre nem rendelkezik, és a külföldi befektetőket is elriasztja a helyzet, ami az Izrael és Libanon között vitatott területeken „bármelyik pillanatban berobbanhat”.

A 81 éves politikus az erősen Izrael-ellenes és radikális Amal mozgalom egyik vezetője, valamint a Hezbollah támogatója — derül ki az Algemeiner írásából. Amerikai források szerint „Irán libanoni embereként” tartják számon. Amerika szankciók bevezetését is kilátásba helyezte vele szemben teheráni kapcsolatai miatt.