Izraelbe költözött Sir Frank Lowy

A 88 éves Sir Frank Lowy, Ausztrália egyik leggazdagabb embere a mai Szlovákia területén született Füleken. Nyugdíjba vonulása után most alijázott.

Az üzletember élete filmbe illő fordulatokban bővelkedik — írta róla a The Times of Israel nyomán a zsido.com. „Úgy érzem itthon vagyok, ez ilyen egyszerű” – mondta Izraelbe érkezve.

Frank Lowy a holokauszt idején a budapesti gettóba került, ahol elveszítette az apját, aki megpróbálta kijuttatni a családját. Ezután Franciaországba menekült, ahonnan a brit fennhatóság alatt álló Palesztinába próbált eljutni, de Ciprusra internálták, ám végül sikerült csatlakoznia a Haganához és harcolt Izrael állam létrehozásáért.

Akkoriban egy fillérje nem volt, még ételt sem tudott magának venni, de megoldotta. A háború után Haifában dolgozott szerelőként, 1952-ben édesanyja és a bátyja vízumot szerzett Ausztráliába és velük tartott. Ekkor változtatta meg a nevét Pinchasról Frankre.

Sir Frank Lowy. Kép: Wikimedia

1959-ben alapította meg a bevásárlóközpontokat üzemeltető cégét, amit 2017-ben adott el 33 milliárd dollárért.Nem sokkal ezután lovaggá ütötték, elismerve a gazdaságban elért eredményeit.

Egész életében nyomasztotta, hogy semmit nem tudott az apja sorsáról, majd 1991-ben előkerült egy férfi Kaliforniában, aki azt mondta, hogy az apjával együtt deportálták Auschwitzba. Az apját rögtön azután lelőtték, hogy megérkezett a haláltáborba, mert nem volt hajlandó megválni imasáljától és a tfilintől.

2013-ban Frank egy magyar zsidók deportálásra használt vagonból emlékművet állíttatott, aminél elmondhatta a kaddist az apjáért.