Nem sikerült elriasztani Jeruzsálemből a turistákat

Hiába az Izrael bojkottjára buzdító BDS-mozgalom világméretű kampánya, Jeruzsálem turizmusa minden várakozást meghaladóan fejlődik — írja a Begin-Sadat Stratégiai Tanulmányok Központja egy elemzésben. Az Óváros alatt húzódó két ősi alagút egyszerre bizonyítja Izrael kapcsolatát a földhöz, és vonz egyre több külföldi vendéget az országba.

A Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) mozgalom célja, hogy rombolja Izrael legitimációját, az ország identitását és örökségét célozza. Az emberek jövőjét csak akkor lehet ellopni, ha a múltjukat eltörlik. A BDS ennek a tudatában próbálja aláásni nem csak az izraeli turizmust, hanem az ország vallási gyökereit is.

Az igaz, hogy Izrael sok izgalmat és fantasztikus szépséget kínál a múzeumokkal és az építészeti emlékeivel, hatalmas tengerpartjaival, a sivataggal, a barlangokkal, a hegyi és folyami túrákkal, drótkötélpályákkal, terepjárós kirándulásokkal, az éjszakai életről nem is beszélve.

Ilyeneket azonban sok másik ország is kínál a turistáknak. Izrael azonban valami olyat látványosságot birtokol, amely egyik országnak sincs a világon. Páratlan vallási örökséget, és ez az örökség elválaszthatatlanul kötődik a nemzeti identitáshoz.

Mindhárom ábrahámi vallást Izraelben alapították.

A keresztények adják az Izraelbe látogatók legnagyobb csoportját, sokan vallási céllal érkeznek.

Csak idén április 27-én, az ortodox húsvéti nagyszombat idején 10 ezer keresztény zarándok érkezett Jeruzsálembe.

Idén Ramadánkor 180 ezer muszlim látogatott el az első pénteken a városba, ez 50 százalékkal több, mint tavaly. Ramadán utolsó napján, 2018-ban 200 ezren imádkoztak az Al-Aksza mecsetnél.

Pészách idején 750 ezer zsidó látogatott el a Siratófalhoz ebben az évben, sokan a kövek réseiben hagyva egy összehajtott papírt, rajta üzenetükkel, kívánságaikkal az Örökkévaló felé.

Minden Izrael-ellenes BDS-tevékenység dacára a jeruzsálemi alagutak ismét Izrael egyik legfőbb látványosságává váltak. Mélyen a föld alatt, éppen ezek az ősi építmények bizonyítják Izrael vitathatatlan kapcsolatát a földhöz és a történelméhez.

A legnépszerűbbek a Siratófal alagutak. A falnak csak egy 60 méteres része van a föld felett. A többi, csaknem 500 méter mélységig, a föld alatt található, ezt a részt csak az alagútrendszeren keresztül lehet megnézni.

מנהרות הכותל

מנהרות הכותל ההרשמה מראש חובה https://www.thekotel.org/western_wall_sites/western_wall_tunnels/

2017-ben 320 ezer látogató járt itt, egy évvel később már 400 ezer. Idén várhatóan tovább emelkedik a számuk.

Az Izrael-ellenes agitáció ellenére egyre több látogató érkezik a Falhoz, még az sem vette kedvüket, hogy az ENSZ egy erősen vitatható határozatában megszállt területnek nyilvánította a Siratófalat.

Donald Trump amerikai elnök törte meg a jeget, amikor ellátogatott a Falhoz.

A másik nagy jeruzsálemi, föld alatti látványosság az Ezékiás (Hezekiah) csatorna, 600 méter mélyen, amely 2700 éve, Ezékiás király uralkodása alatt épülhetett. Állítólag az asszírok támadása miatt épült, hogy összegyűjtsék a források vizeit, nem hagyva semmit se az ellenségnek.

The Story of Hezekiah’s Tunnel

2700 years ago, under threat of siege, King Hezekiah of Judah completed one of the engineering marvels of the ancient world. Subscribe to our daily email – h…

Hiába a drámai kapcsolat az ősi Izraellel, erőteljes tabuként tekintenek a területre nemzetközi kritikusok, mert szerintük a föld alatti vízcsatorna arab terület alatt fekszik. A tiltakozások ellenére tavalyelőtt 557 ezer látogatója volt, ami 2018-ra felment 833 ezerre. Az idei első negyedévben több mint 200 ezren nézték meg az alagutat. Dávid városának tisztviselői szerint a legtöbb turista amerikai, de sok a kínai is.

Jól mutatja az Izrael-ellenes hangulatot, hogy még egy ilyen, a zsidóság és az őshaza kapcsolatát egyértelműen jelző terület körül is mekkora viták alakulnak ki. Mindezek ellenére, Izrael bibliai alagútjai a zsidó állam turizmusát erősítik.