Nem sikerült elriasztani Jeruzsálemből a turistákat

Hiába az Izrael bojkottjára buzdító BDS-mozgalom világméretű kampánya, Jeruzsálem turizmusa minden várakozást meghaladóan fejlődik — írja a Begin-Sadat Stratégiai Tanulmányok Központja egy elemzésben. Az Óváros alatt húzódó két ősi alagút egyszerre bizonyítja Izrael kapcsolatát a földhöz, és vonz egyre több külföldi vendéget az országba.

A Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) mozgalom célja, hogy rombolja Izrael legitimációját, az ország identitását és örökségét célozza. Az emberek jövőjét csak akkor lehet ellopni, ha a múltjukat eltörlik. A BDS ennek a tudatában próbálja aláásni nem csak az izraeli turizmust, hanem az ország vallási gyökereit is.

Az igaz, hogy Izrael sok izgalmat és fantasztikus szépséget kínál a múzeumokkal és az építészeti emlékeivel, hatalmas tengerpartjaival, a sivataggal, a barlangokkal, a hegyi és folyami túrákkal, drótkötélpályákkal, terepjárós kirándulásokkal, az éjszakai életről nem is beszélve.

Ilyeneket azonban sok másik ország is kínál a turistáknak. Izrael azonban valami olyat látványosságot birtokol, amely egyik országnak sincs a világon. Páratlan vallási örökséget, és ez az örökség elválaszthatatlanul kötődik a nemzeti identitáshoz.

Mindhárom ábrahámi vallást Izraelben alapították.

A keresztények adják az Izraelbe látogatók legnagyobb csoportját, sokan vallási céllal érkeznek.

Csak idén április 27-én, az ortodox húsvéti nagyszombat idején 10 ezer keresztény zarándok érkezett Jeruzsálembe.

Idén Ramadánkor 180 ezer muszlim látogatott el az első pénteken a városba, ez 50 százalékkal több, mint tavaly. Ramadán utolsó napján, 2018-ban 200 ezren imádkoztak az Al-Aksza mecsetnél.

Pészách idején 750 ezer zsidó látogatott el a Siratófalhoz ebben az évben, sokan a kövek réseiben hagyva egy összehajtott papírt, rajta üzenetükkel, kívánságaikkal az Örökkévaló felé.

Minden Izrael-ellenes BDS-tevékenység dacára a jeruzsálemi alagutak ismét Izrael egyik legfőbb látványosságává váltak. Mélyen a föld alatt, éppen ezek az ősi építmények bizonyítják Izrael vitathatatlan kapcsolatát a földhöz és a történelméhez.

A legnépszerűbbek a Siratófal alagutak. A falnak csak egy 60 méteres része van a föld felett. A többi, csaknem 500 méter mélységig, a föld alatt található, ezt a részt csak az alagútrendszeren keresztül lehet megnézni.

2017-ben 320 ezer látogató járt itt, egy évvel később már 400 ezer. Idén várhatóan tovább emelkedik a számuk.

Az Izrael-ellenes agitáció ellenére egyre több látogató érkezik a Falhoz, még az sem vette kedvüket, hogy az ENSZ egy erősen vitatható határozatában megszállt területnek nyilvánította a Siratófalat.

Donald Trump amerikai elnök törte meg a jeget, amikor ellátogatott a Falhoz.

A másik nagy jeruzsálemi, föld alatti látványosság az Ezékiás (Hezekiah) csatorna, 600 méter mélyen, amely 2700 éve, Ezékiás király uralkodása alatt épülhetett. Állítólag az asszírok támadása miatt épült, hogy összegyűjtsék a források vizeit, nem hagyva semmit se az ellenségnek.

Hiába a drámai kapcsolat az ősi Izraellel, erőteljes tabuként tekintenek a területre nemzetközi kritikusok, mert szerintük a föld alatti vízcsatorna arab terület alatt fekszik. A tiltakozások ellenére tavalyelőtt 557 ezer látogatója volt, ami 2018-ra felment 833 ezerre. Az idei első negyedévben több mint 200 ezren nézték meg az alagutat. Dávid városának tisztviselői szerint a legtöbb turista amerikai, de sok a kínai is.

Jól mutatja az Izrael-ellenes hangulatot, hogy még egy ilyen, a zsidóság és az őshaza kapcsolatát egyértelműen jelző terület körül is mekkora viták alakulnak ki. Mindezek ellenére, Izrael bibliai alagútjai a zsidó állam turizmusát erősítik.