Netanjahu koalíciót ajánl a Munkapártnak, hogy elkerülje az előrehozott választást

A 12-es csatorna információi szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 4 minisztériumot ajánlott a baloldali pártnak, ha belépnek a kormányba – írja a The Times of Israel. A Munkapárt nem sokkal később jelezte, hogy nem kér a lehetőségből.

Az izraeli hírcsatorna vezető politikai tudósítója, Amit Segal közölte e Twitteren, hogy Benjamin Netanjahu, annak érdekében, hogy elkerülje az előrehozott választást, felajánlotta a baloldali Munkapártnak, hogy lépjen be a kormánykoalícióba.

עמית סגל Amit Segal on Twitter: „פרסום ראשון: נתניהו מציע לעבודה את תיק האוצר ועוד שלושה תיקים, גניזת חוקי החסינות וההתגברות. גבאי שוקל ומתייעץ בשעות האחרונות עם חבריו לסיעה. / Twitter”

פרסום ראשון: נתניהו מציע לעבודה את תיק האוצר ועוד שלושה תיקים, גניזת חוקי החסינות וההתגברות. גבאי שוקל ומתייעץ בשעות האחרונות עם חבריו לסיעה.

A tudósító szerint Netanjahu 4 minisztérium, köztük a pénzügyi tárca vezetését ajánlotta fel, és azt is ígérte, hogy nem lesz nyomás rajtuk a kormányfői immunitást biztosító mentelmi jogi törvény módosításakor.

Amit Segal úgy tudja, a Munkapárt elnöke, Avi Gabbay épp egyeztet a pártja vezetőivel. Ő és helyettese, Tal Russo szerint megfontolandó az ajánlat, míg a párt két másik képviselője elutasítja azt.

Avi Gabbay, a Munkapárt elnöke később bejelentette, hogy megvitatták a frakcióval az ajánlatot és úgy döntöttek, nem fogadják el.

„Az elmúlt egy hónapban a Munkapárt számos ajánlatot kapott, hogy csatlakozzon a kormányhoz. A legutóbbi, tegnapi ajánlat már több olyan lépés ígéretét is tartalmazta, amelyek a demokrácia megóvását célozták, például, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntését nem bírálhatná felül a Knesszet, és nem lesz személyre szabott törvényhozás”

– írta a Twitteren Avi Gabbay.

Mindezekkel együtt a frakció úgy döntött, hogy nem kér a lehetőségből.