Európai vezető rabbik szerint az antiszemitizmusnak nincs politikai hovatartozása

Az antiszemitizmust önmagáért kell elítélni, politikai hovatartozástól függetlenül – írta Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke, valamint Binjomin Jacobs rabbi, az Európai Rabbiközpont vezetője közös nyilatkozatában, amelyet az Európai Unió új vezetésének címeztek. A közleményről az Arutz Sheva számolt be.

„Az összkép, hasonlóan az EU-t alkotó különböző országokhoz, vegyes és zavaros, de az biztos, hogy az európai zsidóság a választásokat követően is ugyanabban a helyzetben van, mint egy héttel korábban. Az őrzők személye változhat, de az antiszemitizmus fenyegetése még mindig jelen van”

– fogalmaztak az európai parlamenti választásokat követően kiadott közleményükben az európai zsidók legnagyobb szervezeteinek vezetői.

„Ahogy nem minden jobbos fasiszta vagy náci, vagy nem minden balos kommunista vagy sztálinista, úgy az antiszemitizmusnak nincs politikai hovatartozása. Nem minden Izraelt kritizáló balos antiszemita, ahogy nem az összes európai nemzeti mozgalom zsidóellenes. Az antiszemitizmus a politikai paletta minden részét megfertőzi”

– írják a rabbik, akik szerint az különösen aggasztó, hogy már az antiszemitizmus elleni harcot is politikai eszközként használják. Ez a modern kori politika egyik legcinikusabb trükkje, amit meg kell állítani.

Menachem Margolin

Komoly károkat okoz a valódi antiszemitizmus elleni harcnak azzal, hogy központi témából oldalakhoz köthető témává próbálja változtatni. Antiszemitizmus nem csak a politikai széleken tapasztalható – írják a rabbik.

Szerintük veszélyes és felelőtlen az olyan csoportok szerepe is, amelyek antiszemitának bélyegeznek egyes politikai mozgalmakat, a saját érdekük szerint. Ezzel sokat ártanak a teljes zsidóságnak, csökkentve annak az erejét, amikor a valódi antiszemita ügyeket kellene közösen elítélni.

Binjamin Jacobs

„Azok, akik valóban fontosak tartják az antiszemitizmus elleni harcot, azoknak kéz a kézben, jobbosoknak, balosoknak közösen kell figyelniük minden politikai nyilatkozatot és tettet. Egyedül a szavak és a tettek alapján lehet mérni az antiszemitizmust, ez lesz a mi hozzáállásunk az új politikai vezetéshez”

– fogalmazott Menachem Margolin és Binjomin Jacobs közös közleményükben.