Muszlim egyetemi hallgató a lyoni bombatámadás fő gyanúsítottja

A francia rendőrség három gyanúsítottat is őrizetbe vett a 13 sebesültet követelő pénteki robbantással összefüggésben. Hírforrások szerint az elkövetők muszlimok.

A Behind The News hírportál szerint egy muszlim egyetemi hallgató — akit a portál következetesen muszlim terroristának nevez — , és annak testvére valamint édesanyja került tegnap a rendőrök kezére. Őket azzal gyanúsítják, hogy közösen szervezhették a pénteki bombatámadást.

Az MTI a párizsi ügyészségre hivatkozva közölte: a feltételezett elkövető egy 24 éves férfi, akit hétfőn reggel egy buszkihajtónál vették őrizetbe Lyonban. A város polgármestere szerint a gyanúsított informatika szakos egyetemi hallgató, és korábban nem volt a rendőrség látókörében. Állítólag algériai származású.

„Megkönnyebbülés ez minden helyi lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni”

— mondta Gérard Collomb polgármester.

A harmadik legnagyobb francia városban péntek délután csomagba rejtett pokolgép robbant fel egy pékség közelében. A merénylet gyanúsítottja a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint egy kerékpáros férfi volt, aki sötét napszemüveget viselt.

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett — tette hozzá.