Új választások jöhetnek Izraelben, ha nem jön össze a koalíció

Amennyiben szerdáig Netanjahunak nem sikerül megegyeznie a pártokkal feloszlatják a Knesszetet, és szeptember 3-ra új választásokat írnak ki az országban.

A 21. parlament feloszlatására és az öt hónappal később tartandó választásokra vonatkozó javaslatot Miki Zohar Likud képviselő nyújtotta be hétfő reggel, összhangban a párt vezetőinek vasárnapi döntésével, hogy felkészüljenek a szerdai fejleményekre.

Benjamin Netanjahunak miniszterelnöknek ugyanis eddig új kormánykoalíciót kell összehoznia, vagy veszélybe kerül mandátuma a következő kormány megalakítására.

Hacsak a Likud nem tud megegyezni a szekuláris jobboldali Jiszráel Bejtenu párttal és a haredi (ultra-orthodox) törvényhozókkal a jesiva diákok besorozási programjával kapcsolatban, Netanjahu képtelen lesz többségi támogatást szerezni a Knesszetben.

A miniszterelnök a hírek szerint kísérletet tesz egy átmeneti 60 képviselős kormány felállítására, amihez szüksége van az ellenzéki Jiszrael Bejtenu hallgatólagos támogatására. Ha sikerül összehoznia, hat napot nyer a párt koalícióba való beépítésére.