Botlatókövet kaptak Kulka János nagyszülei Szlovákiában

Különleges holokauszt emlékművel gyarapodott Ipolyság. Az Ipoly Menti Találkozások eseményfolyam részeként adták át a város első botlatóköveit, mellyel a holokauszt áldozatai, Kulka Ferdinánd és neje Kulka Melánia emléke előtt tisztelegnek — írja a Felvidek.ma.

1944 májusában a város és a környékbeli falvak zsidóságát az ipolysági gettóba zsúfolták. Az akkor 19 éves Kulka Frigyest — Kulka János édesapját — ekkor vitték el munkaszolgálatra. Édesanyja, Kulka Melánia 42 évesen halt meg Auschwitz-Birkenauban, édesapja Kulka Ferdinánd 1945. április 13-án, 46 évesen vesztette életét Uelzen-Lüneburgban a hosszú, vagy halálmenet során, amikor a náci őrök az egyre inkább előre nyomuló szovjet hadseregtől szorongattatva a felszámolt haláltáborokból Hamburg felé hajtották áldozataikat.

Kulka Frigyesnek sikerült a munkaszolgálatból megszökni, de a 20 éves fiú teljesen elárvult, élete további küzdelmeit apai-anyai segítség nélkül kellett megharcolnia.

Magyarországra menekült, Szegeden telepedett le. Sikeres mellkassebészként két gyermek édesapja lett. A Kossuth-díjas Kulka János mellett Kulka Janina követte édesapja példáját, mára az orvostudomány ismert szaktekintélye.

A teljes cikk itt olvasható.