Szoronganak, de büszkék az amerikai zsidó fiatalok

A The Jewish Education Project felmérése szerint a fiatal felnőttek társadalmi és érzelmi kihívásokkal küzdenek a leginkább, de felvállalják zsidó gyökereiket.

A jövő hét elején tervezik teljes terjedelmében közölni annak a felmérésnek az eredményét, amelyről a hétvégén a The Jerusalem Post közölt részleteket.

Több mint 17 ezer amerikai zsidó fiatalt kérdeztek meg arról, hogy milyen kihívásokkal tekintenek jövőjükre, mi érdekli őket és milyen dolgok iránt éreznek szenvedéllyel. 

A “GenZ Now” riport megállapítja: a fiatalok úgy érzik, hogy a közösségi média és a felgyorsult kommunikációs trendek hatására is fokozódnak a társadalmi és érzelmi megpróbáltatásaik.

Fotó: US Air Force

Önértékelési zavarokkal, szorongással és a csalódástól való félelemmel kell megküzdeniük, miközben egyre inkább érzékelik iskoláikban tapasztalható rájuk nehezedő nyomást.

A megkérdezettek túlnyomó többsége fontosnak érzi a zsidó gyökereit, a vallást, a családi értékeket és a szülők nézőpontjait is kiemelt helyen kezelik. A tanulmány szól egy „jelentősebb kisebbségről” is, kiemelve, hogy náluk már egyáltalán nem fontos a vallás.

Az Izraellel és az antiszemitizmussal kapcsolatos érzésekről a megkérdezettek azt mondták, hogy bár maguk is tapasztaltak ellenségeskedést, nem éreznek fenyegetettséget, és mindez nem is befolyásolja a világról alkotott nézeteiket. 
Érdekli őket Izrael és hisznek abban, hogy a zsidóságnak különös kötődéssel bír az országhoz és a földhöz is – olvasható a tanulmányban.