Népszavazás jöhet az iráni atomprogramról

Egy ehhez hasonló lépés politikai igazolást nyújthat az iráni kormánynak, amennyiben úgy dönt, a világ nagyhatalmaival kötött atomalku feltételeivel szembemenve tovább fokozza urándúsítási tevékenységét.

Hasszán Roháni iráni elnök felvetéséről az IRNA helyi hírügynökség számolt be vasárnap.
Médiaértesülések szerint Rohánit nyíltan megfeddte az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hameini Ajatolla az atomalkuval kapcsolatos eljárása miatt a múlt hét folyamán.

Az elnök korábban is tett hasonló népszavazási javaslatot 2004-ben, amikor ő töltötte be a vezető atomtárgyaló pozíciót. Akkor Hameini elfogadta a felvetést, és bár a népszavazásra végül nem került sor, Roháni kijelentette, egy ilyen szavazás

megoldást jelenthet bármilyen időben.

Donald Trump amerikai elnök a tavalyi évben kilépett a megállapodásból, mivel az szerintük nem akadályozza megfelelően Iránt abban hogy atomfegyverekhez jusson, melyek Izraelre és Amerikára való kilövésére már rendelkezésére állnak a megfelelő rakéták, illetve az továbbra is támogatja azokat a milíciákat a Közel-Keleten, melyek destabilizálják a régiót.

Az elmúlt hetekben Egyesült Államok és Irán között élesedő feszültség következtében Amerika úgy döntött, repülőgép-hordozókat és B-52 típusú bombázókat telepít a régióba a teheráni fenyegetés miatt.

Irán felrúgja az atomalkut és Amerikát fenyegeti

Veszélyben az a nemzetközi szerződés, amely az iszlám állam nukleáris fegyverhez jutását hivatott megakadályozni. Az iráni rezsim ultimátumot adott a Nyugatnak.