Izraelieket célzó öngyilkos merényletet hiúsított meg a Palesztin Hatóság

A fiatal, 23 éves ciszjordániai tanárnőt kifejezetten izraeliek elleni terrortevékenységre szervezte be az Iszlám Állam — állítja a Ynet izraeli hírportál.

Ala’ Basírt az észak-nyugat ciszjordániai Kalkílja faluban tartóztatták le még a múlt hónapban. Szabadon engedéséért aztán online kampány indult, állítva, hogy a letartóztatás politikai motivációjú volt Basír magasrangú palesztin hírszerzőhöz fűződő családi kapcsolata miatt, illetve amiatt, hogy Korán-tanítóként tevékenykedett.

A Ynet palesztin forrásának információi szerint Basírt azután vették őrizetbe, hogy az Iszlám Állam üzenetváltó applikáción keresztül beszervezte, hajtson végre öngyilkos robbantásos merényletet Izraelben. Az első megkeresés után kapcsolatba került olyan szír és gázai ISIS ügynökökkel, akik online kiképzési anyagokkal látták el arról, hogyan tud bombát előállítani.

Basír állítólag már korábban is kifejezte szolidaritását az Al-Kaida és a gázai szalafista mozgalom iránt.

A szabadon engedésére indított kampányra válaszul a palesztin biztonsági szolgálatok kiadtak egy nyilatkozatot, melyben utaltak rá, hogy a tanárnő letartóztatására azért került sor, mert külső elemek szervezték be, melyek „destabilizálni akarták a biztonságért felelős hatósági szerveket, és a környező országokat is.”

A nem sok konkrétumot tartalmazó szöveg kitért továbbá arra is, hogy egyes arab államokat már destabilizáló törekvéseket ültettek gyakorlatba ezúttal is, hogy kihasználják a Basír által tapasztalt nehéz pszichológiai és társadalmi körülményeket, és illegális fegyveres milíciát toborozzanak támadások kivitelezésére.